İsveç'te ilk aşılama 91 yaşındaki Gun-Britt Johnsson isimli kadına yapıldı.

İsveç'te covid-19 aşının yapıldığı ilk insan olarak kayıtlara geçen yaşlı kadının ilk sözleri "Hiçbir şey hissetmedi" oldu.

İsveç'te covid-19 ilk aşılaması Mjölby'deki Bokens  huzurevinde bu saat 8 de başladı.

91 yaşındaki Gun-Britt Johnsson, İsveç'te aşıyı alan ilk kişi olarak aşılamayı kameralar karşısında gerçekleştirdi.

Gun-Britt'in iğneden sonra söylediği ilk şey "Hiçbir şey hissetmedim" oldu.

İlk aşılama sonrasında İsveç'te toplam 4.900 kişiye korona aşısı yapılacak. Ülkenin 21 bölgesinin tamamında, bugün daha fazla insan ilk aşıyı olacak. Üç büyükşehir bölgesine 425 doz gidecek, diğerleri her biri 200 doz alacak.

"Gun-Britt aşı olmam iyi hissettiriyor"

Diğer ülkelerde, Pfizer ve Biontech'ten aşılarla aşıyı ilk alan politikacılar oldu. Örneğin Çek Cumhuriyeti, Pazar sabahı ilk aşıyı Başbakan Andrei Babisi Prag'a vermeyi seçti.

Richard Bergström, "Aslında İsveç modeli bu değil ve bu nedenle Gun-Britt'in ilk olarak İsveç'te aşı alan kişi olması çok iyi hissettiriyor" ifadeleri kullandı.

Aşı koordinatörü Richard Bergström'e göre yarın 80.000 dozluk bir teslimat daha bekleniyor. Sonra her hafta 80.000 doz daha gelecek.

Birleşik Krallık, Amerika Birleşik Devletleri, Rusya ve Çin de dahil olmak üzere dünyadaki birçok ülke koronavirüse karşı aşılamaya çoktan başladı.

İlk dozlar, yaşlılar için özel barınma yerlerinde veya evde bakımı olan kişilere verilir. Bu kişilerin yakınlarına da öncelik verilecek.

Stefan Löfven bugün erken saatlerde yaptığı açıklamada tarihi gün hakkında yorum yaptı.

"Bir yıl önce covid-19 bilinmiyordu. COVID-19'a karşı aşılama bugün İsveç'te ve AB'de başlıyor. Bilim ve insanlık için iyi bir not" diye yazdı Löfven, diğer şeylerin yanı sıra aşıyı "karanlıkta bir ışık" olarak nitelendirdi.

Editör: İsveç Gündemi