İsveç'te şu ana kadar yaklaşık 80.000 kişi covid-19'a karşı aşılandı.

Aynı zamanda, FHM'nin tüm dozları kullanmaya teşvik etmesine rağmen, bazı bölgeler aşıları saklamayı tercih ediyor.

İsveç belediyeleri ve bölgelerinden sorumlu Emma Spak, "Çok net olduklarını düşünmüyorum" ifadeleri kullandı.

COVID-19'a karşı aşılama dünya çapında devam ediyor, ancak aşı yaygınlığı ülkeler arasında değişiklik gösteriyor.

En tepede, Cuma günü dokuz milyonluk nüfusunun bir milyondan fazlasına aşı yapan ve milyon başına 150.000 kişinin aşılandığı İsrail var.

80.000'den fazla kişi aşılanmıştır

Salı sabahı İsveç Halk Sağlığı Kurumu, İsveç'te 10 Ocak'a kadar yaklaşık 80.000 kişinin covid-19'a karşı aşılandığını açıkladı, ancak aynı zamanda bilgilerin eksik olduğunu ve bu nedenle muhtemelen daha fazla olduğunu da ekledi.

Medya tarafından, Pazartesi günü bölgelere şu ana kadar kaç kişinin ilk enjeksiyonu yaptığı sorulduğunda cevaplar farklıydı:

Örneğin Halland bölgesinde şimdiye kadar sadece 372 kişi aşı olmuşken Östergötland bölgesi için rakam 4.200 kişiydi.

Diğer bazı bölgelerde aşılama sayısı şöyle:

  • ⁠Blekinge Bölgesi: 1.695 kişi
  • Värmland Bölgesi: 900'den fazla kişi
  • Norrbotten Bölgesi: 1.200 kişi
  • Västernorrland Bölgesi: 2.150 kişi
  • Sörmland Bölgesi: 3.898 kişi
  • Gävleborg Bölgesi: 2.200 kişi
  • Örebro Bölgesi: 3.492 kişi
  • Jönköping Bölgesi: 1.516 kişi

Aşı dozları kullanılmak için alındı

İsveç belediyeleri ve bölgelerindeki sağlık hizmetleri başkanı Emma Spak'a göre, rakamların farklı olmasının nedeni, bazı bölgelerin ikinci doz için aşı dozlarından tasarruf etmeyi seçmesi, diğerlerinin ise şu anda mevcut olanları kullanmasıdır.

"Bazı bölgelerin, üç hafta sonra verilecek ikinci dozdan önce dozları güvende tutmayı seçtiğini gördük. Bunun için de teslimat planları var, ancak domuz gribinden elde edilen deneyim, üretim sorunları veya dozların gecikmesine neden olan başka bir şey olabilir ve bir teslimat, dondurucuya girene kadar asla tam olarak güvence altına alınmaz" yorumunda bulundu.

Spak, mevcut durumda, farklı yollar seçildiğinde, aşılanan bölgelerin sayısını karşılaştırmanın yanıltıcı olabileceğini belirtti.

"Tam net değil"

İsveç Halk Sağlığı Kurumu Salı günü bir kez daha bölgelere aşıları saklamamalarını, tüm dozları kullanmalarını tavsiye ettiğini belirtti.

Epidemiyolog Anders Tegnell'in daha önce açıkladığı gibi, sahip olduğunuz aşıyı kesinlikle kullanmalısınız, bugün göründüğü kadarıyla aşıları gelecekte kullanmak üzere saklamak için bir neden yok.

Buna rağmen, Pazartesi günü basının araştırmasına göre birçok bölge tasarruf etmeyi seçti.

Emma Spak'a göre bu durum kısmen belirsizlikten kaynaklanıyor.

Spak, "Şu ana kadar FHM'nin bu konudaki önerilerde çok net olduğunu sanmıyorum. Teşkilat ve bölgeler arasında ortak bir stratejiye ve sürekli bir diyaloğa ihtiyacımız olduğuna inanıyorum. O zaman belirsizlik ortadan kalkar" ifadeleri kullandı.

Ayrıca Halk Sağlığı Kurumu'nun ülkede kaç kişiye aşı yapıldığını bildirmesinin önemli olduğunu ifade eden Spak: "Aksi takdirde çok fazla düşünce ve spekülasyon olacağını algıladığım için bu bilgiyi paylaşmalıyız. Birçoğu İsveç'te işlerin nasıl gittiğini bilmek ve nasıl gittiğimizi görmek istiyor" dedi.

Evet, gerçekten ne yapıyoruz?

"Bence şu ana kadar bölgelerdeki aşılamalar düşündüğümüz iyi gidiyor" dedi.

Editör: İsveç Gündemi