Duyurudan sonra aşı pasaportunun hangi alanlarda zorunlu olacağı ve nasıl kullanılacağı ile ilgili birçok soru gündeme geldi.

Yapılan ilk değerlendirmelere göre, aşı pasaportu'nun özellikle ayak hastalıkları, kuaförler, futbol musabakaları başta olmak üzere, temasın çok yoğun olacağı alanlarda aranabileceği aktarıldı.

"Aşı sertifikaları, gelecekte konserlere veya futbol maçlarına gitmenin bir parçası olabilir" diyen Dijitalleşme Bakanı Anders Ygeman, "Örneğin, ekstra tedbirli olmak isteyen restoranlar bir aşı sertifikası isteyebilir. Masörler, ayak hastalıkları uzmanları veya kuaförler de sertifikaları kullanabilir" dedi.

Bakan, hem müşterilerden hem de işyeri çalışanları bu sertifikaları göstermek zorunda kalabilir ifadeleri kullandı.

Ygeman, atılacak bu adımla birlikte kısıtlamaların çok daha hızlı kaldırıla bileceğinin altını çizdi.

Aşı sertifikası (pasaportu) nasıl alınır

İsveç Dijital Yönetim Ajansı, aşı sertifikaları için bir sistem geliştirmek üzere görevlendirildi. Planlamaya göre, 1 Haziran'da dağıtılmaya başlanacak.

"Hem seyahat şirketlerinin hem de diğer ülkelerin bunu talep edeceğini düşünüyorum. Aşılama adımında daha mantıklı bir gerekliliktir" diyen Anders Ygeman, çok sayıda havayolunun bu gereksinimi karşılayacağını söyledi.

Tamamen aşılananlar, örneğin yurtdışına seyahat ederken gösterilebilen dijital veya kağıt üzerinde bir sertifika için başvurabilecekler.

"Buradaki fikir, dijital belgenin / sertifikanın halihazırda var olan hizmetler aracılığıyla kullanılabilen ve görüntülenebilen bir biçime sahip olmasıdır. Bunun gerçekliği ve tahrif edilmeden dijital bir orijinal elde etme olasılığı üzerinde çalışmaya çalışacağız" diyen Dijital Yönetim Ajansı'ndan Mats Snäll, sertifika talebinin 1177 gibi bir bağlantı aracılığıyla yapılabileceğini söyledi.

Teknoloji kullanımı noktasında sorun yaşayan kişilerin Aşı sertifikasının basılı olarakta alabileceği aktarıldı.

Zorlayıcı bir kurallar olabilir

Ancak sistemin İsveç'te başlaması için AB'den bilgi gerekiyor, burada aşı sertifikaları sorusu ve bunlarla hangi hakların gelebileceği tartışılıyor. Avrupa Komisyonu'nun 17 Mart'ta aşı sertifikalarına ilişkin bir teklif sunması bekleniyor.

"Aşı sertifikaları konusunda DSÖ içinde de buna uygun bir işbirliği vardır" diyen Ygeman, AB içinde zorunlu bir mevzuat gibi göründüğü için ilk önce öncelik verdiğimiz nokta AB ve DSÖ içindeki küresel işbirliğinin ikinci sırada gelmesi gerektiğini söyledi.

"Kimseye ayrımcılık yapılamaz"

Ancak aşıyı herkes alamaz. Örneğin, hamile kadınların aşı olup olmayacağına dair sorular var.

Herkesin aşı olamaması durumunda eşitsizlik riski yok mu? sorusuna:

Ygeman, "Bu risk her zaman vardır. Yönleri dikkatlice düşünmemiz gerekiyor" diyerek, kullanımla ilgili talepte bulunanların da bu dengeyi kurmaları gerektiğini, böylece kimseye karşı ayrımcılık yapmamaları gerektiğini belirtti.

Editör: İsveç Gündemi