Hükümet kanadından Sosyal İşler Bakanı Lena, İsveç'in aşı organizatörü Richard Bergström ve Halk Sağlığı Kurumu genel müdürü Johan Carlson ile ortak bilgilendirme toplansında açıklamalarda bulundu.

Lena Hallengren, AB programı sayesinde 65 yaşın üzerindeki tüm nüfus için yeterli olan aşıları nasıl elde edileceğini anlata konuşmasına başladı. Ancak aşı tedariğine devam edildiği için, bu çabucak tüm İsveç nüfusu ve daha fazlası için yeterli olacaktır ifadeleri kullandı.

Bugün hükümet, CureVac'ın aşısını satın almak için bir anlaşma yapmaya karar verdi. Daha önce imzalanan anlaşmalar yoluyla, İsveç, söz konusu aşıların onaylanması şartıyla, tüm nüfus için aşı anlaşması yaptı. Sosyal İşler Bakanı Lena Hallengren, iyi ve güvenli aşılara erişimi sağlamak için diğer geliştiricilerle daha fazla anlaşma imzalamaya hazır olmak gerektiğini vurguladı.

Hallengren, "Çok sayıda gelecek vaat eden aşı adayı olmasına rağmen, henüz hiçbir aşı onaylanmadı." dedi. Ancak birkaç anlaşma imzalayarak, İsveç'in piyasaya çıktığında en iyi ilk aşıyı alacağı garanti etmektedir ifadelerini kullandı.

Lena Hallengren, çok yönlü anlaşmaları bir garanti sigortası olarak görmek gerektiğini vurguladı..

Aşı alımı için FHM'nin borçlanma limiti 2,5 milyar SEK artırılarak 4,5 milyar krona yükseltildi.

Hallengren, şu anda garantili olduğumuz aşının AB işbirliği sayesinde elde edilebileceğini söylüyor ve uluslararası işbirliğinin önemine vurgu yaptı.

Hallengren, İsveç'in bu çalışmada aşı koordinatörü aracılığıyla iyi temsil edildiğini söyledi.

Ancak nihayetinde ülkenin bir aşı alıp almayacağına İsveç karar veriyor.

"Aşılar genellikle hem güvenli hem de etkilidir" diyen Lena Hallengren, her yıl dünya çapında on binlerce hayat kurtardıklarını söyledi.

Nüfusun aşı talep ettiği bir ülkede Sosyal İşler Bakanı olmaktan gurur duyuyorum ifadeleri kullanan Hallengren, "Erkekler için HPV ve covid-19 aşısı" noktasında gerekli adımların atıldığı ve atılmaya devam edeceğini ifade etti.

Ancak Hallengren, aşı hakkındaki bazı soru işaretlerinin var olmasını da anladığını belirtti.

Hallengren, "COVID-19'a karşı aşı da ilaç sigortasına eşdeğer bir koruma kapsamında olmalıdır. İsveç'te güvenli ve etkili aşılarımız olmalı" dedi.

İsveç aşı koordinatörü Richard Bergström interaktif toplantıda gelişmeler hakkında bilgi verdi.

Bergström, İsveç'in dört aşı için anlaşma imzaladığını belirtti.

"Farklı aşılar için iki farklı teknoloji kullanılmaktadır" yorumu yapan Richard Bergström, dördü de çok umut verici görünüyor dedi.

Ancak aşılar için erişmemiz gereken iki platform daha var.

AB, protein aşısı için bir anlaşma imzaladı. Bu anlaşma farklı bir şekilde inşa edildi ve İsveç bunu henüz imzalamadı.

Aşı koordinatörü Richard Bergström, ayrıca virüsü alıp öldürerek aşı yapan şirketlerle de görüşüyorlar.

Önümüzdeki ay ek anlaşmalar müzakere edilecek.

"Nüfusumuzun üç ila dört katına ulaşmayı sağlamak için yeterli aşıya sahip olacağız" diyen Richard Bergström, bunun çok lüks bir durum olduğunu ifade etti.

Gelişmekte olan ülkelere ve insani yardım kuruluşlarına, gelecekte olası herhangi bir AB fazlası yardımcı olabilir.

Bergström, "Astra zeneca, yüzde 70 başarı sağlayan sonuçla birinci olsaydı, alkışlarlardık. Şimdi üçüncü oldu, o zaman yüzde 70 pek iyi görünmüyor. Ama bu aynı zamanda son derece iyi bir aşıdır" dedi.

Astra zeneca diğer aşılara göre dağıtımı daha kolaydır.

İsveç aşı koordinatörü Richard Bergström, aşıya yılın başında başlanabileceğini söyledi.

Aşı, ısıya farklı şekilde duyarlıdır, bazıları dondurma gerektirir, bu da bölgeler için zorlu lojistik testler anlamına gelir.

Halk sağlığı yetkilileri gelişleri yakından takip ediyor.

"Aşılara erişime bağlı olarak değiş tokuş yapmak zorunda kalacağız." denildi


70 yaşın üzerindeki yaşlılar, altta yatan hastalık nedeniyle risk altında olan diğerleri ve bakım personeli öncelikli gruplar arasında.

Johan Carlson, öncelikli gruplara gerekli aşılama yapıldıktan sonra ancak o zaman diğer vatandaşlara aşı yapılacağını açıkladı.

Aşının nasıl sonuç vereceğine dair kapsamlı iletişim ve bilgiye ihtiyaç duyulacaktır.

Daha fazla bilgi sahibi olur olmaz web sitesini ve diğer kanalları güncelleyeceğiz.

Carlson, sağlık hizmetlerinin bilgiye ve bu tür bilgilerin güvenli kaynaklarına erişiminin olduğu konusunda herkes kendini güvende hissedebilir, dedi.

Aşılama başladıktan sonra da kısıtlamalar devam etmelidir.

"Söylediğim gibi, bunlar salgını dizginlemek ve en savunmasızları korumak için kullanılan araçlardan sadece birkaçı" diyen Johan Carlson, sonuçların ne kadar hızlı görülebileceğini söylemek için henüz çok erken, diyerek konuşmasını tamamladı.

Editör: İsveç Gündemi