Dün gece ABD'den kalkan uçak, İsveç Silahlı Kuvvetleri ile birlikte talim yapmak için Atlantik'i geçti.

İsveç Silahlı Kuvvetleri basın sekreteri Erik Karlsson, uygulananın İsveç'in savunması ile ilgili olduğunu söyledi.

Edinilen bilgiye göre, Amerikan Hava Kuvvetleri'ne ait B-52 Stratofortress tipi bombardıman uçağı, gece saatlerinde ABD'nin Kuzey Dakota kentinden kalkarak İsveç'e ulaşmak için Atlantik üzerinde uçtu.

Sosyal medya ve sivil havacılık izleme hizmetlerinde yer alan bilgilere göre, sabah saatlerinde doğrudan İsveç'e doğru yola çıkmadan önce uçağa Kuzey Atlantik üzerinden yakıt ikmali yapıldı.

İsveç Silahlı Kuvvetleri basın sekreteri Erik Karlsson konuya ilişkin açıklamasında: "Bugün İsveç ve ABD'nin ortak bir tatbikat yaptığını teyit edebilirim. Tatbikat biçimi tekrarlanıyor ve ABD ile halihazırda kurulmuş olan savunma işbirliğimizin bir parçası" diyerek, tatbikatta bir dizi Jas 39 Gripen'in B52 Stratofortress'e İsveç hava sahasına kadar eşlik ettiğini söyledi.

Bugün öğle saatlerine kadar tatbikatın ayrıntıları belli değildi.

Kur'an yakan Iraklı, İsveç'in sınır dışı kararının ardından Norveç'e gitti: "Sığınma talep edeceğim Kur'an yakan Iraklı, İsveç'in sınır dışı kararının ardından Norveç'e gitti: "Sığınma talep edeceğim

Erik Karlsson, "Tatbikat şu anda devam ediyor ve İsveç'in savunmasının uygulanmasıyla ilgili" ifadeleri kullandı.

En son Şubat ayında tatbik edildi

Uçak, Kuzey Dakota'daki Minot üssünde bulunan ABD Hava Kuvvetleri Bombardıman Görev Gücü'ne ait. Benzer bir tatbikat en son Rusya'nın Ukrayna'ya karşı işgale başladığı 24 Şubat'ta İsveç'te gerçekleştirildi. Bu tatbikatta İsveçli personel, Amerikan B-52'lerini Dalarna'daki Älvdalen atış poligonuna bomba atmaları için yönlendirdi.

"İsveç kara kuvvetleri, Amerikalı ortaklarımızla birlikte kara hedeflerine karşı ortak muharebe tatbikatı yaptı" diyen İsveç Silahlı Kuvvetleri operasyon komutanı Korgeneral Michael Claesson, bunun Amerikan bombardıman uçaklarının daha sonra savaştığı yerdeki hedefleri işaret ettiğimiz anlamına geldiğini söyledi.

ABD ile tatbikatlar ve işbirliği Riksdag tarafından kararlaştırılıyor ve ülkeler arasındaki çeşitli anlaşmalarla düzenleniyor.

Editör: İsveç Gündemi