Geçen yılın aynı dönemine göre bu yıl Barnens Rätt i Samhället'e başvuran çocuk sayısında yüzde 26 artış olduğu söylendi.

Bris genel sekreteri Magnus Jägerskog, "Aile çatışmaları, aynı zamanda şiddet ve kaygı hakkında önemli ölçüde daha fazla şikayet var" dedi.

Bris, aile içi şiddet konusu dahil olmak üzere çeşitli alanlarda salgından etkilenen çocukların durumunu yakından takip ediyor.

Magnus Jägerskog, yapılan şikayetlerin başında örneğin, bir çocuk "Babam genellikle annemi dövüyor, şimdi sürekli evde olduğumuz için buna şahit oluyor ve maruz kalıyoruz" şeklinde örnekler verdi.

Pandemi sürecinde çocukları en çok etkileyen bir diğer unsurda koronavirüs nedeniyle sürekli ölümlerden bahsedilmesi olduğuna dikkat çekilirken, bu durumun çocuklarda olumsuz etki yarattığı belirtildi.

Bazı ailelerde çok aşırı düzeyde koronavirüs ve ölüm konuları konuşulması çocuklarda dramatik bir duruma yol açtığı belirtilirken, çocukların ailem ölürse bana kim bakacak endişesine girip ciddi psikolojik sorunlarla başbaşa kaldığı belirtildi.

Magnus Jägerskog, Salgın henüz bitmedi ve birçok çocuğun bu yaz zor zaman geçirebileceğine inanıyor.

"Şimdi salgının çok büyük olduğu bir bahardan geliyoruz ve yaz boyunca devam edeceği konusunda büyük bir risk var. Bence bu farklı bir yaz olacak" ifadeleri kullanan Jägerskog, çocukların olduğu ortamda konuşmalara dikkat edilmesi gerektiğini ve çocukların geleceğinde endişe duygusu yaratmamak lazım ifadeleri kullanırken, anne ve babalar arasındaki sorunların şiddetle değil diyalogla çözüme kavuşmasını tavsiye etti. 

Ayrıca yeni bir çalışmanın başlatılacağını belirten, Magnus Jägerskog, şiddet yaşanan ailelerde çocuklar anında bize ulaşabilecek ve çocukların korunması için gerekli tüm adımlar atılabileceğini belirtti.

Aile içi şiddetin çocukları olumsuz etkilemesi tespit edilmesi halinde sosyal hizmetler çocukları aileden alabilecek, ispatlama konusunda şikayetçi olan çocukların ifadelerine önem verilecek.

Editör: İsveç Gündemi