Evde aile içinde yaşlı ya da hasta bakımı yapan kişilerin yolsuzlukları ile ilgili yapılan son araştırmaya göre, bu yönde işlenen suçlar korkunç boyutta artıyor.

İsveç Sosyal Sigorta Kurumu organize suçla mücadele ulusal koordinatörü Thomas Falk, yardım ödeneğini kullanan aile temelli büyük yolsuzluklar olduğunu görebiliyoruz dedi.

Försäkringskassa, organize suça karşı bir soruşturmaya katılan birkaç yetkiliden biridir. Açıklanan son rakamlar, otoritenin bu yıl organize suçla bağlantılı şüpheli sübvansiyon suçları vakaları öncesine kıyasla önemli ölçüde daha fazla olduğunu gösteriyor.

"2020 itibariyle, geçen yıl sahip olduğumuz seviyelere ulaştık, ki bu şimdiye kadar sahip olduğumuz en yüksek seviye" diyen Thomas Falk, organize suçla bağlantılı olarak yaklaşık 100 milyon SEK tutarında ödemeyi geri aldık, zararları tahsil ettik ve yeni ödemeleri engelledik ifadeleri kullandı.

Yardım ödeneği ile şüpheli suçlar istatistiklerde fazlasıyla temsil edilmektedir. Bunlar, örneğin, "kağıt üzeri yardımcılar", yani gerçekte bakıma ihtiyacı olan için çalışmayan ancak suçluların hala yardım alabildiği kişiler şeklinde yorumda bulundu.

Hasta ya da yaşlıya bakmadıkları halde para alıyorlar

Yapılan bir çok araştırmada, engellenen bazı suçluların ailelerin kendi ülkelerinden birini bakım için ülkeye getirme başvurusunda bulunduklar da olduğu söylendi.

"En kötü durumda, bu olaylar nedeniyle bazılarının hak ettikleri yardımı alamamasına yol açabilir, bu da bir tür ihmaldir" diyen Thomas Falk, suçun en kötü şekli olduğunu söylüyor.

Çalışmalarda işbirliği yapan yetkililer, bu sonbaharda yardım ihlalleri hakkında daha ayrıntılı bilgiler içeren bir rapor yayınlayacak. Diğer şeylerin yanı sıra, suçların meydana geldiği farklı olayların incelendiği ve bu tür yolsuzlukların önüne geçmek için gerekli adımların atılacağı söylendi.

Büyük bir düzen kurulmuş

Falk, yardım dolandırıcılarının suçu olabildiğince küçük bir çember içinde tutmaya çalıştığını, bu nedenle ailelerin ve akrabaların suçlular arasında yer almasının şaşırtıcı olmadığını söylüyor.

Suç yaklaşımı karmaşıktır ve doğrudan kağıt üzerinde görünür. Bu, kaynak yoğun ve araştırılması zor bir suç olduğunu söylüyor.

Mevcut yolsuzlukla devletin çok ciddi zarara uğradığı belirtilirken, artık bu tür yolsuzluklarla daha etkin mücadele edilmesi gerektiği söylendi.

Försäkringskassa, bu yılın Ağustos ayına kadar organize suçla bağlantılı 472 şüpheli vaka tespit etti. 170 tanesini polise ihbar etti.

Geçen yılın tamamında 547 vaka bildirilmiş, bunların 115'i polise ihbar edilmişti. 2018 yılında ise 551 vaka bildirildi, bunların 146'sı polise ihbar edildi.

En yaygın suç, yardım dolandırıcılığı ve ardından kira yardımı ile dolandırıcılıktır. Nafaka desteği ve ebeveyn yardımlarıyla ilgili suçlar da istatistiklerde yüksektir.

Organize suça karşı işbirliği yapan yetkililer, Polis Otoritesi, Güvenlik Polisi, Savcılık Bürosu, Ekonomik Suç Dairesi, İsveç Vergi Dairesi, İsveç Hapishane ve Denetimli Serbestlik Dairesi, İsveç İcra Dairesi, Sahil Güvenlik, İsveç Gümrükleri, İsveç Sosyal Sigorta Kurumu, İsveç Göçmen Kurulu ve İsveç Kamu İstihdam Hizmetidir.

Editör: İsveç Gündemi