Cuma gününden bu yana ülke genelinde 17 bin 265 yeni vakanın tespit edildiği belirtilirken, ülke genelindeki toplam vakanın 225 bin 560'a ulaştığı söylendi.

Son günlerde vaka, can kaybı ve ağır hasta sayısındaki artış ülkede birçok yeni kısıtlama kararını beraberinde getirdi.

Cuma gününden bu yana ülke genelinde 94 yeni can kaybı da kayıtlara geçti. Buna göre ülkedeki toplam can kayıpları 6 bin 500 oldu.

Hastanelerde tedavisine devam edilen hasta sayısı 3 bin 125 olurken, bunlardan 283'nün ağır hasta olduğu belirtildi.

Geçen hafta pandemi ile mücadele başlangıcında hata yaptıklarını kabul eden Anders Tegnell, dijital bilgilendirme toplantısında gidişatla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

İsveç Halk Sağlığı Kurumu epidemiyoloji uzmanı Anders Tegnell:

Bu hafta yine dünyada çok fazla vakanın olduğu görülen küresel durumla başlıyoruz. Belli bir tesviye gibi göründüğü düşünülebilir ama şüphelidir diyerek küresel ölçekte vaka sayısındaki tırmanmanın hala devam ettiğini vurgulayan Tegnell, "Muhtemelen hala zirveye ulaşmadık" dedi.

Amerika vakaların büyük bir kısmını oluşturmaktadır. Avrupa'ya bakarsak, şimdi toplamda bir düşüş eğilimi görüyoruz. Ülkelerin çoğunda, vaka sayısı şu anda oldukça hızlı bir şekilde azalmaktadır. Ne kadar düştüğünü düşünmek için sebep var çünkü birçok ülkenin gerektiği gibi test etmek için zamanı yok. Ancak işlerin sakinleştiğine dair işaretler var ifadeleri kullandı.

"Pek çok kişinin etkilendiği hala ciddi bir durum" olduğunun altını çizen Tegnell, "İsveç'te şu anda haftalık çok fazla vakamız var. Geniş bir yayılımımız var. Birçok bölge ağır darbe aldı" dedi.

Salgınla mücadele kapsamında bölgeler "Durmaya başlıyor gibi görünebilir, yerel genel kurulların bir etkisi olabilir. Ancak geniş bir yayılmaya sahip olduğumuzu hatırlamak önemlidir" dedi.

Yoğun bakım (IVA) baskısı, ilkbaharda olduğu kadar büyük olmasa da oldukça önemli bir yüke sahip olmaya devam etti ve eskisi kadar hızlı artmıyor gibi görünüyor ifadeleri kullandı.

Tegnell, "Son haftalarda ölüm oranı da arttı. Hepiniz birikmiş sayıların oldukça büyük olduğunu biliyoruz, şu anda nerede olduğumuzu söylemek zor, ancak önümüzdeki 2-3 hafta içinde açıkçası daha fazla ölüm vakası olacak" dedi.

Yerel genel konseyler İsveç'in her yerinde bulunmaktadır. Kolaylaştırmak ve koordine etmek için, hafta sonları ulusal genel konseylere geçeceğimiz 13 Aralık'a kadar tüm sınırlama uygulamalarının uzatılmasına karar verdik dedi.

İl yönetim kurulları halka açık toplantılar ve halka açık etkinlikler için 8 kişilik bir sınır belirledi ve koordine etti.

Restoran düzenlemelerinde bazı değişiklikler ve sıkılaştırmalar olmuştur. Kalabalıklar önleniyor ve alkol servisi erken bırakılıyor.

Bununla bağlantılı olarak, makam bunun için bir denetim kılavuzu hazırlamıştır. Artık belediyelerin bunu denetlemesi için belgeler var.

Hâlâ içinde bulunduğumuz yüksek seviyeler ve sağlık hizmetleri üzerindeki yeni başlayan yük göz önüne alındığında, eğriyi düzleştirmek için birlikte çalışmak önemlidir.

Tegnell, Bunu en iyi şekilde, her zaman tavsiyelere uyarak yapıyoruz: Hastaysanız evde kalın, mümkün olduğunca evden çalışın, ellerinizi sık yıkarın, kalabalıklardan kaçının, sosyal ortamlardan uzak durun çağrısını yineledi.

Bugün 21 bölgenin tamamından raporlar aldık. Çoğunun güçlendirilmiş bir yönetim konumu vardır. Hiçbir bölge felaket bildirmiyor. 5 bölge normal modda kalıyor. Tüm bölgeler, kısa ve uzun vadede durumun kötüleşmesini değerlendiriyor.

"Hiçbir bölge, covid-19 ile ilişkili kritik veya ciddi etkiler bildirmedi."

Bununla birlikte, altı bölge önemli etkiler rapor etmektedir.

Solunum cihazlı 624 yoğun bakım ünitesi bulunmaktadır. Şuanda bu ünitelerde 441 hasta tedavi görüyor ve bunların 192 tanesi covid-19 hastası.

Ülkedeki yoğun bakım hastalarının yüzde 44'ü covid-19 hastası. İsveç'te IVA bakımı üzerindeki yük hala artmaktadır.

COVID-19'lu hastalra ilave 1.697 hasta diğer hastanelerin servislerine kabul edildi denildi.

Editör: İsveç Gündemi