İsveç Göçmenler Ofisi tarafından iltica başvuruları reddedilen Afgan sığınmacı çocuklar, talepleri kabul edilene kadar oturma eylemine devam edeceklerini açıkladı.

İsveç Parlamentosu önünde dün başlatılan eyleme katılan 100'e yakın Afgan sığınmacıya, İsveçli aktivistler de destek verdi. Ellerinde İsveççe ve İngilizce dövizler taşıyan sığınmacılar, "Sınır dışı etme kararını durdurun, Afganistan'da savaş var. Can güvenliğimiz yok. Bizi ölüme göndermeyin." şeklinde slogan attı.

Oturma eylemi devam edecek

Gösteriye destek veren Afgan asıllı Mahmood Rezaie (17), AA muhabirine yaptığı açıklamada, talepleri kabul edilinceye kadar oturma eylemlerine devam edeceklerini söyledi.

Rezaie, "İsveç'e sığınan binlerce 15-16 yaşındaki Afgan çocuk hakkında, maalesef Göçmenler Ofisi sınır dışı etme kararı aldı. Biz de dünden itibaren kararı protesto etmek için İsveç Parlamentosu önünde oturma eylemi başlattık. Göçmenler Ofisi Başkanı derdimizi ve isteklerimizi dinlemek için buraya gelene kadar bu oturma eylemi devam edecek." dedi.

Irkçı saldırı

Gösterinin ilk gününde talihsiz bir ırkçı saldırıya maruz kaldıklarını söyleyen Rezaie, "20 kişilik ırkçı bir grup, eylem yapmamızı önlemek istedi. Üzerimize yanıcı madde attılar. 3 arkadaşımız hafif yaralandı. Olay çıkarmak istediler ama biz sakin kalarak onların tahriklerine gelmedik. Ayrıca, polis gerekli önlemleri alarak olayın büyümesine engel oldu." diye konuştu.

Öte yandan polis, İsveç Parlamentosu önünde başlatılan eylemin, güvenlik nedeniyle başka bir bölgede yapılmasını istedi.

Orhan Karan/Atila Altuntaş

Editör: İsveç Gündemi