Ancak uzmanlar açıklanan rakamların gerçeği yansıtmadığını, ölüm istatistiklerine göre bu rakamın daha yüksek olduğunu belirtiyor.

İsveç Radyosunun derlediği verilere göre, İsveç'te 2019 - 2020 yılında hayatını kaybeden kişiler arasında sayı artışına dikkat çekiyor.

İsveç genelde bir önceki yılın ölüm istatistiklerini Şubat ayında yayınlıyor. Ancak ön rakamlara göre, İsveç'te 2020 yılında bir önceki yıla göre covid-19 ölümlerinden sonra 6.500 kişinin daha fazla hayatını kaybettiği görülüyor.

Ülkedeki ölüm sayılarındaki keskin artışın, covid-19 nedeniyle yaşanan can kayıplarından kaynaklandığını belirten İsveç İstatistik Kurumu nüfus istatistikçisi Linus Garp, "Bu durumda, aşırı ölüm oranını korona pandemisine bağlayabileceğimiz açıktır" diyor.

İsveç'teki Västerbotten bölgesi dışında tüm bölgelerde 2020 yılındaki ölüm sayılarının ortalamandan yüksek olduğu görülüyor.

Halk Sağlığı Kurumu otoritesi, covid-19 kaynaklı can kayıplarını açıklarken, genelde ihtiyatlı davranarak açıklanan rakamların gerçek olmayabileceğini, ölüm vakalarıyla ilgili rakamların birikmiş olduğunu ve ileri tarihlerde ekleneceğini belirtiyor. Bu durumda İsveç'te şuana kadar covid-19 kaynaklı olarak teyit edilen 10 bin 185 rakamının normalde 17 bin civarında olabileceği tahmin ediliyor.

Editör: İsveç Gündemi