İsveç Halk Sağlığı Kurumu'nun açıkladığı yeni verilere göre: Son bir günde 1.614 yeni vaka tespit edilirken, bir kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.

Ülke genelindeki toplam vaka sayısı 108 bin 969'a yükseldi ve şuana kadar covid-19 bağlantılı 5 bin 930 kişi yaşamını yitirdi.

Halk Sağlığı İdaresi verilerine göre, hastanelerde tedavisine devam edilen 2 bin 660 hasta bulunurken, bunlardan 39'u entübe ağır hasta denildi.

Haftanın son basın bilgilendirme toplantısında covid-19 gündemine dair değerlendirmede bulunan epidemiyolog Anders Tegnell:

Dünya çapında 40,9 milyon vakanın ve 1,1 milyon insanın öldüğünü belirtti.

Avrupa tablonun hala karanlık olduğuna dikkat çeken Tegnell, Güney Amerika da durumun aynı olduğunun altını çizerek, haftanın yeni vakalarla ilgili yeni rekor kıracağını belirtti.

AB'de en yüksek vakaların tespit edildiği hasta olacağını belirten Tegnell, muhtemelen gördüğünüz gibi, artık Avrupa'nın farklı yerlerinde birçok ülke ağır darbe alıyor. Çeşitli kısıtlamalar getiriyorlar, bunun bu kadar büyük bir etkisini henüz görmediler yorumunda bulundu.

Yeni vakaların çok yüsek olduğunu belirten Anders Tegnell, "İsveç'te çok fazla testler yapıyoruz" diyerek haftalık ülke genelinde 140.000-150.000 civarında testler yapıldığını söyledi.

"Pozitif testlerin oranı neredeyse yüzde 4'e kadar çıktı" diyen Tegnell, "İsveç'te bir artış olduğuna dair pek çok işaret var" ifadeleri kullandı.

Ayrıca bu hafta maalesef büyük olasılıkla oldukça büyük bir artışımız olacak denildi.

"Şu anda sonbaharda ilkbahardan tamamen farklı bir salgın türümüz var" diyen Tegnell, "Ölüm sayısı düşük bir seviyede kalıyor" dedi.

Daha fazla önlem alabileceğimiz bir yere inmek için birkaç bölgeyle diyaloğumuz var.

Örebro ile diyalog kurduk, durumu iyi görüyorlar, eskisinden daha test yapıyorlar ve bu nedenle daha fazla vaka görebiliyorlar. Örebro'da daha fazlasını yapmak için bekliyoruz dedi.

Stockholm aynı, Stockholm bölge yönetimi ile bir görüşme yaptıklarını aktarafn Tegnell, "artış uzun bir süre boyunca kademeli olarak devam ediyor" diyerek. "Burada da, her şeyden önce elimizdeki tavsiyeleri netleştirmemiz gerektiği sonucuna vardık" yorumu yaptı.

Tegnell, Uppsala'da, bildiğiniz gibi, gelişmenin endişe verici olduğu bir hafta yaşıyoruz. Ancak şuanda durum biraz daha güven verici dedi.

Skåne bölgesi ile de diyalog kurulduğunu belirten Tegnell, orada bir şeyler bekliyoruz ve gelişmeyi takip ediyoruz. Scania'nın daha büyük bölümlerinde daha önce olduğundan daha büyük vakalar görüldü. Bununla birlikte, bakım üzerinde biraz etki arttı ifadeleri kullandı.

Tegnell: Bildiğiniz bugünün haberi, özellikle 70 yaş ve üstü kişilere yönelik genel tavsiye ve önerileri kaldırmamızdır. Bunu uzun zamandır tartışıyoruz.

Bu grupta refah açısından giderek daha kötü bir gelişme görüyoruz. Artık beklemek mantıklı değildi ama kaldırıldı. Bu grup, toplumdaki diğerleriyle aynı önerileri, tavsiyeleri ve kuralları takip etmelidir.

Bu grubun planlı geri dönüş ziyaretlerine ve benzerlerine gelmesi önemlidir, böylece o gruptaki birçok kişinin sahip olduğu kronik hastalıklar için tedavi görürler ifadeleri kullandı. 

Yaşlı bakım evlerinde enfeksiyonun artmasıyla birlikte kısıtlamalar getirilen 70 ve üstü yaş grubuna yönelik kısıtlamalar bugün itibarıyla kaldırıldı.

Tegnell ayrıca: Bu hafta sonu yapılacak üniversite giriş sınavını gündeme getirmek istiyoruz, sınava girenlerle bağlantılı olarak risklerini değerlendiriyoruz derken, sınavın pek çok öğrenci için önemli ve tamamlanması gerektiğini söyledi.

Tegnell: Önümüzdeki hafta başlayacak sonbahar tatilini hatırlatarak, tatil sürecinde kuralların yaz öncesi ile aynı şekilde geçerli olduğunu, tatil sürecini dikkatli değerlendirmek gerektiğini belirtti.

Seyahat edenleri tercihen toplu taşıma araçlarından uzak durmaya, semptomlar olması durumunda seyahat etmemeye ve ayrıca ev dışında bir yere gidildiğinde bile hastalananların kendilerini izole etmesi konusunda çağrıda bulundu.

Editör: İsveç Gündemi