İsveç Halk Sağlığı Kurumu'nun yeni bir tavsiyesine göre, trafiğin yoğun olduğu saatlerde toplu taşıma araçlarında maske koruyucu kullanılmalıdır.

Alınan yeni kararın, 7 Ocak'tan itibaren yürürlüğe gideceği açıklandı.

Epidemiyolog Anders Tegnell, bir basın açıklamasında toplu taşıma araçlarında kalabalıktan kaçınmanın zor olduğu durumlar anlamına geldiğini biliyoruz diyerek, 23 Aralık'ta duyurulan maske konusunun 7 Ocak itibarıyla yürürlüğe gideceği beyanı, belli saatlerde maske takmanın zorunlu olabileceği olarak algılandı.

Mesafe korumanın mümkün olmadığı toplu taşıma araçları ile seyahat edenlerin, 7 Ocak 2021 tarihinden itibaren, kalabalık şekilde seyahat edilen hafta içi günlerde (hafta içi saat sabah 07 - 09 ile akşam saat 16-18) maske takmaları tavsiye edilmektedir.

Konsey alınan kararın, 2004 ve öncesinde doğmuş kişileri, yani lise çağındaki ve daha büyükleri de kapsamaktadır dedi.

Tegnell: Yararlı olabilir

Genel tavsiye, koltuk ayırtmanın mümkün olduğu toplu taşıma araçlarıyla seyahat sırasında geçerli değildir.

Alınan kararı değerlendiren Tegnell, "Başkalarına yakın olmaktan ve maske takmaktansa mesafenizi korumak daha etkilidir. Ancak toplu taşımanın, öncelikli olarak diğer ulaşım araçlarının seçilmesi tavsiyesine rağmen, tıkanıklıktan kaçınmanın zor olduğu durumlar anlamına geldiğini biliyoruz" ifadeleri kullanan Anders Tegnell, mesafe korumanın mümkün olmadığı alanlarda maske takmanın faydalı olabileceğini söyledi.

FHM'ye göre insanların öncelikle CE işaretli olarak adlandırılan iyi kalitede olması gereken bir maske tercih etmelidir.

Büyük şehirlerde en büyük ihtiyaç

Ancak İsveç Halk Sağlığı Kurumu , toplu taşıma kullanan şirketlerin  kendi araçlarını getirmeyen yolculara aske koruma sağlamasını tavsiye ediyor.

Şirketler ayrıca, seyahat edenleri maske koruyucularının nasıl takılması gerektiği konusunda bilgilendirmeye ve kullanımdan sonra nasıl bakılacağını planlamaya teşvik edecek.

FHM'ye göre tavsiye, büyük şehirlerde yoğunluğun bulunduğu alanlarda maske takma ihtiyacı olsa da alınan kararın tüm ülkeyi kapsadığını belirtti.

Editör: İsveç Gündemi