Zanlı İsveç'te kalmak istemediğini ve cezasını çektikten sonra sınırdışı edilmek istediğini belirtti.

Mart ayında İsveç'i sarsan bıçaklı saldırı sonucunda yedi kişi yaralanmıştı.

Edinilen bilgilere göre, saldırgan saldırıdan kısa süre önce İsveç Göç Kurulu'ndan oturma iznini yenilemesi için bir çağrı aldı. Ancak o davete karşılık İsveç'te kalmak istemediğini belirttiğini dile getirdi.

Zanlı "Avukatımı aradım ve oturma izni istemediğimi söyledim" dedi.

Duruşmanın başında, adam cinayet teşebbüslerinden ikisini itiraf etti. Diğer beş kişi ile ilgili ise ne olduğunu hatırlamadığını söylediği için sorumluluğu kabul etmek veya reddetmek istemiyor. Saldırıyı neden gerçekleştirdiği hala netleşmiş değil.

Poliste verdiği ifade ile ilgili çok fazla şey hatırlamadığını mahkemede dile getiren zanlı ile ilgili savunma avukayı Christian Berntö, yaşanan durumun müvekkili için çok baş döndürücü olduğunu söyledi.

İsveç Göç Kurulu'nun görüşü şu anda gözden geçiriliyor.

Bir kararda, makam daha önce işkenceye maruz kalma riskinin bulunduğunu değerlendirdi. Bu nedenle kendisine geçici oturma izni verildi.

Halihazırda alternatif koruma statüsü beyanına sahip olduğu için sınır dışı edilmesi için bir yaptırım engeli bulunmaktadır. Ancak zanlı olduğu için bunu ortadan kaldırmak için soruşturma başlatıldı.

İade davası da açıldı.

Zanlıya nasıl geçen süreçte kendini nasıl hissetiği soruldu.

Zanlı "Bu cezayı çekiyorum, sonra sınır dışı edilmek istiyorum" dedi.

Savcı Adam Rullman iddaları ile ilgili konuşurken:

- Olay meydana geldiğinde, terör sorunu ortaya çıktı. Bu suçun terörle hiç bir bağlantısı bulunmuyor.

- Aşağıdakiler vurgulanmayı hak ediyor. Vetlanda'da 7 kişi ağır yaralandı. Hepimiz onların acılı hikayelerini duyduk.

- Eylemler tüm Vetlanda'yı etkiledi. Eylemler Vetlanda'yı korkuttu. Vetlanda'da güvenliğe yönelik bir saldırı oldu. Bu suç teşkil eden bir şey. Adam Rullman, failin kendisi olduğunun kanıtlandığını söyledi.

Savcı, yedi cinayet teşebbüsü olduğunu söyledi.

- Kimsenin ölmemesi sadece şans dedi.

- Sonuç, saldırganın ne yaptığının yeterince farkında olduğunu düşüyorum ifadeleri kullanan iddia makamı gerekli cezanın vermesini talep etti.

Savcı, zanlının akıl sağlığı yerinde olmadığı izlenimi yaratmak istediğini ve bu yöntemle cezadan kaçmaya çalıştığını ileri sürdü.

Kurbanların öldürülmek üzere hedef alındığını ve saldırıda yaralanan insanların çektikleri acılar, ailelerin ve toplumun yaşadığı korkunun cezasız kalmaması gerektiğinin altını çizdi.

İddia makamı, zanlının evinden çıkmadan önce plan yaptığını ve ne yapacağını önceden belirlediğini ifade ederek, zanlının evden bıçakla çıkması bunun net bir göstergesidir dedi.

Saldırganın adli psikiyatri muayeneden geçmesi talep edildi.

İkinci savcı Martin Svensson şimdi yaptırım hakkında ne düşündüğünü gözden geçirdi. Yakın tarihlerden yapılan yasal değişikliğe atıfta bulunan savcı:

Cinayetin başlangıç ​​noktasının 16 yıl olduğu ve daha fazla ceza verilmesi için koşulların ağırlaştırıcı olması gerektiğini aktardı.

Svensson, suçun cinayet değil, teşebbüs olduğunu ve doğal olarak bunun cezayı hafiflettiğini belirtti.

Savcı dört kişinin aldığı yaralamalara göre, saldırının ağır olduğunu savundu.

Olayın şekli, saldırının ağırlığı göz önüne alındığında her bir saldırı için cezanın 10 ila 16 yıl arasında olması gerektiğini belirtti.

Savcı, cezalandırmanın en ağır vakaya göre verilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Olayla ilgili yargılama devam ederken, savunma makamının savunmasından sonra mahkeme heyetinin zanlı hakkında bir karara varması bekleniyor.

Dipnot: Bu olay özelinde canlı olarak yazıya döktüğümüz bu bilgiler gün içinde daha kapsamlı verilerle değiştirilebilir ya da yeni bir haber ile yargılamanın net bilgisi editörlerimizce paylaşılabilir.

Editör: İsveç Gündemi