Vatandaşların kendi talebiyle yaptırdığı testlerde 4 bin kişinin testinin yanlış olduğu ortaya çıktı.

Kısa süre önce fark edilen yanlış testlerle ilgili Halk Sağlığı Kurumu inceleme başlattı.

İsveç Halk Sağlığı Dairesi departman başkanı Karin Tegmark Wisell, bunun ulusal istatistikler üzerinde etkisi olacağını söylüyor.

Hata yakın zamanda iki laboratuvarda keşfedildi ve yaklaşık 4 bin kişinin yanlış korona testi sonuçları aldığı anlamına geliyor.

Örneklenen kişiler, aslında covid-19'a sahip olmasalar bile, kendi kendine örneklenen PCR testlerinde pozitif sonuç elde ettiler.

PCR testi, devam eden covid enfeksiyonunu tespit etmelidir.

Hata iki laboratuvarda meydana geldi: Karolinska Institutet'teki NPC ve Çin'den gelen hızlı testleri analiz eden, Mart ortasından Ağustos ortasına kadar analiz edilen örneklere uygulanan özel ABC laboratuvarları olduğu söylendi.

Wisell, "Sistematik kalite güvence analizlerinde, bu laboratuvarlar Çin'den satın alınan ticari bir kitte eksiklikler olduğunu tespit ettiler" diyerek, ürün standartlara göre CE işaretli, ancak buna rağmen kaliteyi korumayan bir kit yorumunda bulundu.

Halk sağlığı otoritesi şu anda yanlış pozitif tanı konan kişileri bilgilendirme çalışmalarına yardımcı oluyor ve geriye dönük çalışma ve düzeltmenin en geç Perşembe sabahı bitirilmesi bekleniyor.

Karin Tegmark Wisell, "Bunun kendi kendine uygulanan PCR testleri için geçerli olduğunu vurgulamak önemlidir. Testlerin başlangıcından bu yana dört bin civarında olduğunu belirttik, ancak yine de rakamların kalite güvencesi üzerinde çalışıyoruz dedi.

Hata, İsveç'in korona istatistiklerinin biraz düşmesine neden oldu.

Wisell, -"Bir dereceye kadar, ulusal düzeydeki istatistiklerine karşılık gelen bir sayıya düşmesi etkisine sahiptir. Bu bireyler muhtemelen daha önce pozitif olan testleri negatif çıkacaktır dedi.

Yanlış test sonuçları alan kişiler, ülkenin dokuz bölgesinden geliyor. Bu bölgeler: Stockholm, Västra Götaland, Gävleborg, Västerbotten, Västmanland, Dalarna, Västernorrland, Sörmland ve Blekinge denildi.

Karin Tegmark Wisell, bu laboratuvarların doğru kişileri belirlemek için hararetle çalıştığını ve aynı zamanda onlarla işbirliği yaparak etkilenen kişileri bilgilendirmek için çalıştıklarını söyledi.

Editör: İsveç Gündemi