Cuma gününden bu yana tespit edilen vaka sayıları Halk Sağlığı Kurumu tarafından açıklandı.

Açıklanan verilere göre, 20 bin 931 yeni vaka tespit edildi. Bu sayılarla birlikte ülke genelindeki toplam vaka sayısı 341 bin 29 oldu.

153 kişi daha yaşamını yitirdi

Cuma gününden bu yana ilk kez açıklanan verilere göre, 153 kişi daha hayatını kaybederken, ülke genelindeki toplam can kaybı 7 bin 667'e yükseldi.

Başbakan Stefan Löfven basının sorularını cevaplarken, uzmanlar ikinci dalga konusunda yanıldılar dedi.

İsveç'te içinden çıkılmaz hal alan salgın konusunda komşu ülkelerden talep gelmesi halinde yardım etmeye hazırız adımı geldi.

Danimarka, Norveç ve Finlandiya, İsveç'in içinde bulunduğu zor durumda kendilerine yardımcı olmak için gerekirse yardım etmeye hazırız dedi.

Ancak İsveç'ten henüz resmi bir talep gelmediği de belirtildi.

Ağır hasta sayısı da artıyor

İsveç'te halihazırda resmi karamlara göre 3 bin 694 kişinin tedavisine hastanelerde devam ediliyor. Bunlardan 265'i entübe hasta olduğu belirtilirken, solunum cihazı konusunda başkent Stockholm'de sıkıntı yaşanıyor.

Bugün diğer bazı bölgelerde de sorunlar olduğu basına yansırken, Halk Sağlığı Kurumu bilgilendirme toplantısına: Halk Sağlığı Kurumu, Birim Başkanı Sara Byfors, Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu, Krize Hazırlık Başkanı Johanna Sandwall ve  İsveç Sivil Koşullar Ajansı, İletişim Direktörü Morgan Olofsson katıldı.

Vaka sayısının zirve yaptığı ve bölgelerin sıkıntılar yaşadığı son günlerde, güncel bilgiler paylaşıldı.

Günlük bilgilendirme toplantısında değerlendirmelerde bulunan Halk Sağlığı Kurumu, Birim Başkanı Sara Byfors: 

Küresel durum değerlendirmesiyle konuşmasına başladı. Dünya genelinde tespit edilen vaka sayısını ve hayatını kaybeden verileri paylaşan Byfors, "Küresel olarak devam eden bir yükseliş eğilimi bulunuyor ifadeleri kullanarak, Amerika Birleşik Devletleri, Kuzey ve Güney Amerika'da her gün daha fazla vaka sayısı geliyor dedi.

Avrupa seviyesinde geçtiğimiz haftalarda hafif bir düşüş trendi yaşadık, geçen hafta hafif bir artışla bu düşüş kırıldı. Durumu yorumlamak zordur, farklı ülkelerde farklı olaylar vardır ve istatistiklere dahil edilen tersler farklıdır. Avrupa'da covid-19 nedeniyle yaklaşık 375.000 kişi öldü ifadeleri kullandı.

Halk Sağlığı Kurumu, Birim Başkanı Sara Byfors:

İsveç'te maalesef bir önceki haftaya göre tekrar artış yaşıyoruz. Ulusal olarak daha büyük bir artışımız var, bunun nedenini henüz tam olarak bilmiyoruz, örneğin kaç test yapıldığına dair veri almadık. İstatistiklerimizde, bazen hafta bazında yanlış rapor verdiğimizi, yanlış veriler aldığımızı görürüz. Ama yine de basitçe bir artış görüyoruz.

Yeni vakalarda özellikle artış, 0-19 yaş arası ve 70 yaş ve üstü olmak üzere farklı yaş gruplarına oldukça eşit bir şekilde dağılmıştır. Bu grup özellikle endişe duyuyor, hastanede bakıma daha fazla ihtiyaç duyuyorlar ve ölme riski daha yüksek.

Hepimiz enfeksiyonun yayılmasını yavaşlatmak için üzerimize düşeni yapmalıyız.

Halk Sağlığı Kurumu, Birim Başkanı Sara Byfors:

Solunum cihazı yoğun bakım (IVA) ile ilgili son birkaç hafta hakkında bir şey söylemek zor çünkü birikmiş iş hacmi yüksek. Ancak yine de yayınlanan sayılar yüksektir. Bir zirve trendi var.

Ölenlerin sayısı şu anda 7.667'dir. Burada büyük miktarda veri birikimi var. Zaman içinde verilecek rakamlar biraz daha güvenli, şuanda verilen rakamlar iki hafta geriye dönük açıklanan veriler. Zamanla bu sayılar eklenecek ve artış olacağından eminiz. Bu, durum birkaç hafta sonra enfeksiyonun yayılması şeklinde takip eder.

Halk Sağlığı Kurumu, Birim Başkanı Sara Byfors:

Artık çoğu insanın bildiği gibi, dün genel tavsiyelerle ilgili yeni düzenlemeler yaptık. Ülke çapında geçerlidir. Nasıl enfekte olabileceğinizi ve başkalarına bulaştırabileceğinizi düşünmeniz GEREKEN kişisel sorumluluğu özellikle vurgulamaya çalışıyoruz. Büyük sorumluluk bireylere olduğu kadar işletmelere de aittir.

Risk gruplarına özellikle dikkat etmek önemlidir.

Kişinin mesafeli durması, yakın temasları sınırlaması ve kalabalık ortamlardan kaçınması gerektiğini vurguladı.

Halk Sağlığı Kurumu, Birim Başkanı Sara Byfors: Yeni ulusal genel tavsiyeleri sundu:

Hala evden çalışabilenler evden çalışmalıdır diyoruz. Herkesin bu tür imkanı yoktur, ancak biz yapabilenler bunu yapsınlar, toplu taşıma araçlarında bulaşıcılık fazla olduğu için mümkün oldukça kaçınmak gerekir.

Güvenli seyahat edin, imkanınız varsa toplu taşıma araçlarından kaçının.

Yalnız alışveriş yapın. Bir mağazanın içi kalabalıksa ve mesafenizi koruyamayacağınızı düşünüyorsanız, mağazaya girmeyin.

Boş zaman aktivitelerindeki tavsiyeleri de güncelledik. Bunun mümkün olduğunca güvenli bir şekilde yapılması önemlidir. 2004 ve öncesinde doğanlar özellikle enfeksiyon riskini en aza indirecek şekilde sınırlandırmalı ve çalışmalıdır. 2005 ve sonrasında doğanlar dahil herkes için geçerli olan bir tavsiye, kamplar, maçlar ve etkinlik düzenlemekten kaçınmaktır. 

Halk Sağlığı Kurumu, Birim Başkanı Sara Byfors'ın yaptığı konuşma özetinde: İsveç'te durumun endişe verici olduğu görülüyor.

Açıklanan can kayıpları iki hafta öncesine ait olduğu görülüyor. Can kayıplarının çok daha yüksek olduğu ancak bu rakamların ne kadar olduğuna dair bilgi bulunmuyor.

Sağlık otoritesinin tavsiyelerine uyulması isteniyor. Ancak bu konuda yasal bir kısıtlama hükümet tarafından getirilmiyor. 

Yoğun bakım ünitelerindeki doluluk oranında da net bir bilgi verilemiyor. Rakamların sürekli olarak değiştiği için sisteme geç aktarılıyor.

Editör: İsveç Gündemi