İsveç Halk Sağlığı Kurumu'nun açıkladığı yeni rakamlara göre, en son Cuma günü açıklanan rakamlardan bu yana ülke genelinde 15 bin 779 yeni vaka tespit edildiğini açıklayarak, bu rakamlarla birlikte ülke genelinde toplam vaka sayısıın 162 bin 240 olduğunu belirtti.

Ayrıca 35 yeni can kaybı olduğunu açıklayan Halk Sağlığı Kurumu, bu rakamlarla ülke genelindeki toplam can kaybının 6 bin 57'ye yükseldiğini belirtti.

Hastanelerde tedavi gören hasta sayısı da arttı. Ülke genelinde hastanelerde 2 bin 851 hastanın tedavi gördüğü ve bunlardan 131 hastanın durumu ağır denildi.

Günler sonra yapılan basın bilgilendirme toplantısında konuşan Halk Sağlığı Kurumu Birim Başkanı Sara Byfors:

Vaka sayısında artış devam ediyor. Muhtemelen biraz azalan bir eğilim var, ancak henüz söylemek için çok erken. Şu anda dünya çapında 50 milyondan fazla vakaya ve yaklaşık 1,3 milyon ölüme ulaştık.

Avrupa'ya geçersek aynı eğilimi görüyoruz, burada da artmaya devam ediyor. Birleşik Krallık dahil AB içinde yaklaşık 9,3 milyon vakamız ve 243.000 ölümüz var. Avrupa'nın birçok yerinde enfeksiyon artıyor ifadeleri kullandı.

Halk Sağlığı Kurumu Birim Başkanı Sara Byfors:

İsveç'te bugün barların farklı bir resmini çıkardık. Gördüğünüz gibi keskin bir artış var, 43 ile 44. haftalar arasında vaka sayısının iki kat arttığını görüyoruz. 44 ve 45. haftalar arasında iki katına çıkmadık ancak enfeksiyon artmaya devam ediyor.

"Şu anda İsveç'te 162,240 vakaya ulaştık" diyen Byfors, "Artış oranının tüm yaş gruplarında görünür olduğunu görebiliyoruz. Vakaların büyük çoğunluğu 20-59 yaşları arasındadır" dedi.

Yoğun bakım (IVA) ile tedavi edilen vaka sayısı artıyor. Burada, bazı gecikmeler olduğu için son iki hafta içindeki durum netleşmedi.

IVA bakımına ihtiyaç duyan insan sayısının arttığını gördüğümüz açık bir trend kırılması var.

Halk Sağlığı Kurumu Birim Başkanı Sara Byfors:

İsveç'te şu anda 6.057 kişinin covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiğini görüyoruz. Diğer eğriler gibi, bu da yukarı çıkıyor, henüz çok dik değil. Ancak maalesef sayılar yenilenecek. Yavaş yavaş arttığını görüyoruz ve muhtemelen ileriye doğru artmaya devam edecek.

Can kayıpları ile ilgili rakamlar genelde daha sonra ortaya çıkıyor diyen Byfors, trendin yeniden yukarıya doğru çıktığını belirtti.

Halk Sağlığı Kurumu Birim Başkanı Sara Byfors bölgelere dair de değerlendirmeler bulundu.

Kalmar: 44 ile 45. haftalar arasındaki artışın çok büyük olduğunu görüyoruz, vaka sayısında keskin bir artış var. Vakaları test etmek, izlemek için gerçekten çaba sarf etmeleri gerektiğinin sinyalini veriyorlar. Hastaneler COVID-19 için bakıma ihtiyacı olan insanlarla dolmaya başlıyor. Yük artıyor, bu nedenle vaka sayısındaki artışı önlemek için yerel konseyler kurmak istiyorlar.

Västerbotten: 44 ve 45. haftalar arasında benzer ve belki de daha güçlü bir artış var. Burada da, ilke olarak, çoğu yaş grubunda bölge genelinde geniş ve artmış bir enfeksiyon yayılımı görülmektedir.

Norrbotten: Orada da Västerbotten gibi vakaların sayısında keskin bir artış görüyoruz, bunlar birbirine yakın ve çok fazla etkileşime sahipler. Västerbotten'deki ile aynı durum, hızla arttığını görüyorsunuz, sağlık hizmetleri üzerinde çok büyük bir yük yok ama artmak üzere. Bakım evlerinde bir yayılma var ve vites değiştirseler bile enfeksiyon izleme ve test etme ile baş etmenin zor olduğu.

Halk Sağlığı Kurumu Birim Başkanı Sara Byfors:

Tavsiyelerle ilgili genel kurallardan bahsederek, evdekiler dışındaki insanlarla fiziksel temastan kaçınmayı amaçlamaktadır dedi.

- 15 dakikadan uzun süren bu tür temastan kaçınmak özellikle önemlidir. Dış mekanda iletişim daha iyidir, iç mekanda risk artar.

- Akşam yemekleri ve partiler düzenlemeyin. Sadece ailenizle akşam yemekleri ve programları yapın.

- Bekarsanız, birkaç kişi bir araaya gelebilirsiniz.

- İç mekanların riskli bir alan olduğu gerçeğiyle bunu netleştirmek için mağaza ve alışveriş merkezleri gibi kapalı ortamlarda kalmamayı tavsiye ederiz. Alışverişe gidip eğlenmemelisiniz.

- Toplantılara, özellikle kupa, maç ve yarışmalara katılmaktan da kaçınmalısınız. Bu, 2005'ten sonra doğan çocuklar ve gençler için geçerli değildir.

- Ayrıca, Västerbotten ve Norrbotten arasında gereksiz yere seyahat etmekten kaçının. Bölgenin dışına çıkmamalı ve bölgenizin içine fazla girmemelisiniz. Daha uzun yolculuklarda, başka türlü yapamayacağınız yeni bağlantılar için risk artar.

Editör: İsveç Gündemi