Cuma günü saat 14:00'dan sonraki zamandan bu yana 1.199 yeni vakanın tespit edildiği açıklandı. Bu rakamlarla birlikte ülke genelindeki vaka sayısı 89 bin 436'ya ulaştı.

Ülke genelinde beş yeni can kaybının bildirildiği belirtlirken, yeni rakmalarla birlikte ülke genelindeki can kaybı 5 bin 870'e yükseldi.

Hala hastanelerde tedavisi devam eden 2 bin 594 hasta olduğu açıklanırken, sabah saatlerinde Stokcholm bölge yönetimi, bölgde vaka sayılarından yeni bir artış gözlendiğini açıkladı.

İsveç Halk Sağlığı Kurumu, devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell son güncel durumu değerlendirerek, açıklamalarda bulundu.

Tegnell, "Özellikle gençler ve çalışanlar arasında vaka sayısı artıyor" diyerek, 70+ yaş tüm gruplarda bir artış görüyoruz ifadeleri kullandı.

"Şu anda çocuk grubundaki artışın büyük bir kısmının lise öğrencileri olduğunu görüyoruz. Kuşkusuz düşük seviyelerde. Diğer öğrencilerde olması gerektiği gibi oldukça düşük vakalar gözleniyor" dedi.

Tegnell, "Bunlar, lise öğrencilerinin (okula) dönmelerinin ve daha fazla kişinin işyerlerinde kalmasının sonucunda beklenen etkileridir" yorumunda bulundu.

Büyük bir bölge olan Stockholm, toplam vaka sayılarının büyük bir bölümünü oluşturmaktadır. Ve tüm yaş gruplarını etkileyen bir artışı var.

Tegnell, "Daha küçük gruplarda daha dramatik artışlar olabilir, Dalarna'da bir artış görülüyor, orada gençler arasında bir artış var. Dalarna'daki birkaç buz hokeyi takımıyla bağlantılı olarak, büyük enfeksiyon yayılımı meydana geliyor" dedi.

Buz hokeyi takımlarındaki enfeksiyon yayılımı ile ilgili değerlendirmede bulunan Tegnell, bir çok spor dalının salgından etkilendiğini ancak daha çok buz hokeyi dalında önemli bir artış olduğunu belirterek, maç sırasında enfekte olmanın zor olduğunu, ancak maç öncesi ve sonrasında mesafeye dikkat etmek gerektiğini vurguladı. Antremanlarda biraz daha mesali çalışmak gerektiğini de sözlerine ekleyen Tegnell, genel olarak yeni vakalarda bir artış gözlendiğini belirtti.

Dünya genelinde sonbahar mevsimi yaşanması nedeniyle vakaların artmaya ve salgının özellikle Avrupa'da yeniden ivme kazandığı belirtildi.

İsveç'te pozitif vaka sayısının yüzde 1,5 oranında olduğunun altını çizen Tegnell, geçen hafta 130 bin test yapıldığını ve bu test sonuçlarına göre, yeni vaka sayısının düşük görüldüğünü vurguladı.

"Şimdi kontrolümüzü kaybetmememiz gerekiyor" diyen Tegnell, mevsimsel grip dönemine girmekle birlikte daha dikkatli olmakta fayda olduğunu vurguladı.

Editör: İsveç Gündemi