Açıklanan rakamlara göre, son bir günde hayatını kaybeden 117 kişi daha ölüm listesine eklendi. Ülke genelindeki vaka sayısı 29 bin 207 olurken, hayatını kaybeden kişi sayısı 3 bin 646'ya yükseldi. Ülke nüfusuna göre covid-19 nedeniyle en fazla can kayıplarının yaşandığı ülkeler sıralamasında ABD, İngiltere, İspanya, İtalya ve Fransa ile aynı seviyelere doğru ilerliyor.

Vaka ve can kayıplarının arttığı ülkede yoğun bakımda tedavi gören hasta sayısı da artarak bin 811're yükseldi.

Haftanın son iş gününde artan vaka ve can kayıplarıyla ilgili günlük basın açıklamalarında sosyal mesafeye dikkat edilmesi ve kalabalık ortamlardan uzak durulması gerektiği hatırlatılarak, hijyenin önemine vurgu yapıldı.

Dünya genelindeki tablonunda değerlendirildiği toplantının en çok merak edileni Anders Tegnell şunları söyledi:

Epidemiyolog Anders Tegnell: Koronavirüs salgınının eskisi gibi devam ettiğini dünya haritası üzerinden göstererek, Avrupa'daki vakaların kısmen yavaşladığını, Amerika Birleşik Devletlerinde hala endişeli bir yükseliş olduğunu belirterek, Rusya'da salgının hızlar arttığını söyledi.

Orta Doğu'da da birçok ülkede, tıpkı Orta Asya'da olduğu gibi, bir artış olduğunu belirten Tegnell, durumun, ne ulusal ne de uluslararası düzeyde kontrol edilebilmiş değil şeklinde değerlendirdi.

İsveç'te eğrinin her zamanki gbi aynı devam ettiğini belirten Tegnell, "Yavaş yavaş bir azalma ve bulaş değerinin yüzde 1'in altına düştüğünü belirtti. Ancak şu ana kadar tespit edilmiş neredeyse 30 bin vakamız var dedi.

Yoğun bakımda 1.811 vakanın olmasına rağmen, vakalarda bir azalmamız var diyen Tegnell, sayılar artışın eskiden daha düşük olduğunu ancak uzun tedavi süreleri nedeniyle sayının yüksek görüldüğünü belirtti.

Hayatını kaybeden kişilerin toplamını sürece bölerek günlük ortalama 70-75 kişinin hayatını kaybettiğini söyleyen Tegnell, bu rakamların tespit edilmiş ve kayda geçmiş rakamlar olduğunu belirtti.

Gerçek ölüm rakamların bildirilenlerden daha fazla olduğu sürekli hatırlatılarak, şuanda sisteme girişi yapılmış olanların ortalama on gün önceki veriler olduğu biliniyor.

Tegnell, konuşma arasında, birçok bölgede vakaların ve can kayıplarının yaşandığı ve her bölge için stresli olması nedeniyle küçük sayılar karşılaştırılır. Özellikle can kayıplarıyla ilgili sisteme girilmemiş ve henüz bildirilmemiş sayıların tam olarak ne olduğunu bilmek zor şeklinde ifadeler kullandı.

Bazı bölgelerde salgının hızı düşerken, bazı bölgelerde ciddi bir artış gözleniyor.

Tegnell, Skåne bölgesi, özellikle baktığımız metropol ve bazı bölgelerin aksine stabil bir ilerlemesi var. Ancak farklı bölgelere endişeyle bakıyoruz şeklinde konuştu.

Yaşlılarla ilgili: Özellikle dikkat ettiğimiz yaşlılarda son zamanlarda vaka sayılarında ciddi bir düşüş olduğunu belirten Tegnell, eskiden yaklaşık 100 vaka alırken, son zamanlarda bunun 50'lere kadar düştüğünü gözlemliyoruz ifadeleri kullandı.

Tegnell, "Ne yazık ki, içeri giren ve hiç dışarı çıkmayan insanlar hakkında hikayeler duyuyoruz. Bu gereksiz"  diyerek, "tecrit konusunda iyi hissetmeyen yaşlı insanlar hakkında çok şey duyuyoruz. İrtibat kurabileceğiniz tüm güzel örnekler iyidir. Torunlara sarılmasanız da, bahçede onlarla görüşebilirsiniz" ifadeleri kullandı.

Günlük bilgilendirme toplantısına katılan diğer katılımcılar, koronavirüsle mücadele konusunda bölgelerde neler yaptıklarını ve eksiklerin giderilmesiyle ilgili daha fazla çaba olduğunu ifade ederek, genel gidişatın iyi olduğunu söylediler.

Editör: İsveç Gündemi