İsveç'te pandemi sırasında ön saflarda çalışan birçok doktor, hemşire ve yardımcı hemşire olmak üzere, sözleşmeli sağlık çalışlarında koronavirüs tespit edildiği ortaya çıktı. Koronavirüse yakalanan on binden fazla sağlık çalışanının önemli bir bölümü yoğun bakımda tedavi görmüş ve bazıları da hayatını kaybettiği belirtildi.

Danderyd Hastanesi başhekimi Johan Styrud, başlangıçta çok yüksek oranda sağlık çalışanının covid-19'a maruz kaldığını söyledi.

İsveç Halk Sağlığı Kurumu'nun TT için derlediği rakamlara göre, Mayıs ayı ortasında sağlık ve bakımda çalışan 10 bin 300'den çalışanın koronavirüs testi pozitif çıktı. Bu, salgının ilk üç ayında teyit edilen vakaların neredeyse yarısına karşılık geliyor.

Büyük çoğunluğun hafif semptomları vardı. Kaç kişinin öldüğünü henüz bilinmiyor, yetkililer ölümleri meslek kategorileri temelinde derlemedi.

Ancak meslektaşlar arasında tanıklıklar var.

"Stockholm çalışırken koronavirüse yakalanan ve ölüm  olasılığının çok yüksek olduğu iki doktor tanıyorum" diyen, Stockholm Tıp Derneği başkanı ve Danderyds hastanesinde başhekim Johan Styrud, bazı doktorların yoğun bakım için hastaneye kaldırıldığını söyledi.

Nisan sonunda, İsveç Tabipler Birliği Stockholm'deki covid-19 bölümünde çalışan bir üyeyi kaybetti.

Bakım Derneği başkanı Sineva Ribeiro, daha önce pozitif olarak test edilmiş ve semptomları nedeniyle hastalık iznindeydi.

Ekipman eksikliği

Korona virüsü hastanelere ve sağlık merkezlerine girdiğinde hastane pandemi için donatılmamıştı. Koruyucu ekipman eksikliği ilk haftalarda en acil konuydu.

Styrud, "Birinci basamakta ve evde ileri düzeyde sağlık bakım çalışanları için çok az koruma vardı. Orada, personel arasındaki kırılganlık muazzamdı" ifadeleri kullandı.

Koruyucu ekipman eksikliği de hastanelerde fazlaydı. 21 bölge küresel koruyucu ekipman pazarına girdi. İsveç'teki küçük bölgeler, daha büyük devletlerle rekabet haline girdi. Koruyucu ekipman eksikliği, yaşlı bakım sorumluluğu olan belediyeler için daha da büyük problemdi.

Styrud, "İlk haftalarda, koruma amacıyla kullanacağımız yönerge birkaç kez değiştirildi. Bilimsel destek üzerinde değil, mevcut olana göre" hareket edildi dedi.

Sağlık ve bakım personeli engekte oldu

Salgının başlangıcında, personel test edilmedi, bu da sağlık çalışanları hasta izinlerinin fırlamasına neden oldu. İlk dört haftada doğrulanmış 1.000 vakadan 80'i sağlık ve bakım çalışanıydı.

Styrud, "Şans yanlış kelime ama hangi personelin eve gideceğini bilmek zordu. Biraz soğuk algınlığı olan tüm personeli eve göndermek mümkün değildi" dedi.

13 Mart'ta İsveç Halk Sağlığı Kurumu, hastanelere başvuran personel ve hastaların test edilmesini önerdi. Mayıs ayı ortasında, 20.754 pozitif test yanıtının 10.315'i bakım ve hemşirelik personelinden alınmıştır. Kaç kişinin toplumda hasta olduğunu bilmiyoruz, çünkü İsveç daha geniş kapsamlı bir test yapmamıştır.

Enfekte olmuş personelin büyük çoğunluğu hafif semptomlardan muzdariptir. Aynı zamanda, yoğun bakım ünitesinde çalıştıktan sonra ciddi şekilde hastalanan bakım personelinin hikayeleri vardır.

Ribeiro, "Ağır hastaların olduğu bölgelerde kaldığınızda, enfekte olursanız gerçekten kötü olma riskiniz vardır" diyor.

Zihinsel stres

Psikososyal çalışma ortamı hâlâ gergin. Sağlık Kurumunun birçok üyesinin psikolojik ve etik stresinden muzdarip olduğunu söylüyor.

Yaşlıların bakımında olan personelin işverenleri tarafından akrabalarla veya medyayla konutta enfeksiyonun yayılması hakkında konuşmamaya zorlandığı örnekler de vardır.

"Personeli konuşmaması için susturmaya çalıştıkları birkaç yerel olay yaşadık" diyen Ribeiro, bazı yaşlı evlerinde sessizlik kültürü yarattığını söylüyor.

Gerçekler: Personel arasında koronavirüs vakaları

Hafta, Bakım personeli, Diğer vakalar.

Hafta 6: 0, 1

Hafta 9: 0, 13

Hafta 10: 3, 208

Hafta 11: 77, 761

Hafta 12: 184, 738

Hafta 13: 313, 1 646

Hafta 14: 529, 2 700

Hafta 15: 880, 2 860

Hafta 16: 959, 2 792

Hafta 17: 1 578, 2 628

Hafta 18: 1 656, 2 281

Hafta 19: 2 022, 2 215

Hafta 20: 2 114, 1 911

Toplam: 10 315, 20 754

Kaynak: Folkhälsomyndigheten

Editör: İsveç Gündemi