İsveç Uygur Maarif Derneği, başkent Stockholm'de Parlamento önünde "1 Nisan şaka değil soykırım" başlıklı gösteri düzenledi.

Gösteriye katılanlar, Uygur Türklerine yönelik insan hakları ihlallerinin durdurulmasını istedi.

Protestocular, "Soykırım durdurulsun" ve "Toplama kampları kapatılsın" şeklinde sloganlar attı.

İsveç Uygur Maarif Derneği Başkan Yardımcısı Ahmed Tursun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Uygur Türklerinin yaşadığı sorunlara dikkat çekmek için "1 Nisan şaka değil soykırım" adı altında dünyanın birçok bölgesinde protesto etkinlikleri düzenlendiğini söyledi.

Tursun, "Etkinliğe, İHH İnsani Yardım Vakfı, Uluslararası Mülteci Hakları Derneği, Uluslararası Doğu Türkistan Sivil Toplum Kuruluşları Birliği, Doğu Türkistan İnsan Hakları İzleme Derneği gibi önemli kuruluşların yanı sıra 34 ülkede 200'den fazla sivil toplum kuruluşu destek veriyor." ifadelerini kullandı.

Uygur Türklerinin 4 yıl önce 1 Nisan’da kitleler halinde toplama kamplarına alınmaya başladığını belirten Tursun, "Nisan 2017'den itibaren Doğu Türkistan genelinde yoğun bir şekilde kurulmaya başlayan ve sayılarının 13 bin civarında olduğu düşünülen toplama kampları ve bu kamplarda tutulan 5 milyondan fazla insan zor durumda. Bu duruma dikkat çekmek ve toplama kamplarının kapatılması için böyle bir eylem gerçekleştirildi." diye konuştu.

Editör: İsveç Gündemi