Başbakan Löfven'nin bugün katıldığı programda nüfusunun ciddi bir oranı 60 ve üzerine olan ve ülkedeki salgının merkezi olan başkent Stockholm'e karantina uygulanıp uygulanmayacağı soruldu.

İsveç'te salgının merkezi haline gelen başkent Stockholm'de farklı tartışmalar ve tepkiler bulunuyor.

İsveçli bazı uzmanlara göre şehir karantinaya alınmalı, ancak hükümet ve Halk Sağlığı Kurumu bu düşüncenin yersiz olduğunu savunuyor.

İsveç'teki vakaların yarısına yakınının başkent Stockholm'de olması ve şehirdeki yaşlı nüfusun fazla olması birçok endişeyi beraberinde getiriyor.

TV4'nın Nyhetsmorgon programına konuşan başbakan Stefan Löfven'e koronavirüs kriz yönetimi ile ilgili bir takım sorular yöneltildi. Programda Stockholm'ün karantinaya alınması gerektiğini düşünen uzmanlar olduğu ve halkın endişeli olması nedeniyle böyle bir beklentinin arttığı yönündeki soru üzerine Löfven, öyle bir şeyin söz konusu olmadığını ve Stockholm'de karantina olmasını gerektiren bir durum olmadığına dikkat çekerek, böyle bir durum oluşmuş olması halinde atılması gereken adımları atılacaktır yorumunda bulundu.

İsveç'te resmi rakamlar açıklanmasa da hayatını kaybeden kişi sayısının yüzün üzerine çıktığı farklı bölgelerden gelen haberlerle anlaşılıyor.

Skåne Bölgesinde, korona virüsünden iki kişinin daha öldüğü bildirdi. Bölgede toplam beş kişi hayatını kaybetti denildi. Bölgede 31 hastanın yoğun bakımda tedavi gördüğü belirtilirken, İsveç genelinde bu sayı 300 üzerinde ve bu rakamların büyük çoğunluğu yine başkent Stockholm'de bulunuyor.

İsveç'te 1 milyon 600 bin 70 yaş üstü insan var

Koronavirüs salgınıyla mücadele eden İsveç'in bugüne kadar sürekli risk grubuna işaret etmesinin önemli sebeplerinden biri bu yaş grubu. 70 yaş üstü nüfusu oldukça kalabalık olan İsveç'te can kayıplarının fazla artmaması için gençlerden çok yaşlılara karşı önlem almanın önemi burada ortaya çıkıyor.

Karolinska Üniversite Hastanesi, Enfeksiyon Hastalıkları Bölüm Müdürü Soo Aleman, SVT'nin Helgstudion programında, Çin ve İtalya'da kaç kişinin virüsten öldüğü sorusunu şu şekilde cevapladı:

"Bu, daha büyük bir dozun hastalanmanıza yol açabileceği teorisini güçlendirir."

Hayatını kaybedenlerin yaş ortalamasına dikkat çeken Aleman, İsveç'teki can kayıplarının önüne geçmek için riskli yaş grubuna özen gösterilmesini nüfusun yüzde 16'sını oluşturan 70 yaş üstü kişiler olduğuna vurgu yaptı.

70 yaşında üzerindeki insanları iyi izole edemez ve virüse maruz kalmalarını engelleyemezseniz ölüm oranları artar diyen uzmanlar, bu konuda İsveç'in spesifik bir çalışma yürüttüğüne dikkat çekiliyor.

En büyük risk grubu olan 70 yaş üstü nüfusu 1 milyon 600 bin olan İsveç'in koronavirüsle mücadeledeki etkinliği nasıl olacağı merak ediliyor.

Editör: İsveç Gündemi