Daha önce Stockholm’deki büyükelçisini geri çağırma kararı alan Suudi Arabistan, dün de bundan böyle hiçbir İsveçli işadamına vize verilmeyeceğini açıkladı.
Öte yandan İsveç Dışişleri Bakanı Margot Walström, bugün parlamentoda yaptığı konuşmada hükümetin kararını savundu. Ancak Walström, konuşmasında Suudi Arabistan’dan da övgüyle bahsetmeyi ihmal etmedi. Walström’ün şu sözleri iki ülke arasındaki tansiyonu düşürmeye yönelik bir adım olarak yorumlandı: “Suudi Arabistan, İsveç ve Avrupa için büyük bir öneme sahip olan bir bölgede çok önemli bir ülke. Suudi Kralı İslam’ın en kutsal 2 camisinin koruyuculuğunu yapıyor. Aralarında çok sayıda İsveçlinin de olduğu milyonlarca hacı her yıl ülkeyi ziyaret ediyor.”

İSLAM’A AZAMİ SAYGIMIZ VAR

Konuşmasında Suudi Arabistan’ın terörle mücadelede önemli bir aktör olduğunun da altını çizen Walström, “İkili ilişkilerimizi tamir etmek ve geliştirmek istiyoruz. Özellikle insan hakları olmak üzere farklı düşündüğümüz konularda da birbirimizle açık ve saygılı bir dialog kurmak istiyoruz.” dedi. 

Walström ayrıca, “İslam’a bir dünya dini olarak ve ortak medeniyetimize katkılarından dolayı azami saygımız var” dedi.
Editör: İsveç Gündemi