Konu ile ilgili açıklama yapan Stockholm Ticaret Odası yönetim kurulu başkanı Maria Rankka,'Yeni oluşturulan ticaret konseyinin İsveç ve Suudi Arabistan arasındaki ticari ilişkileri yeniden geliştirmekle görevlendirildiğini belirterek bu durumun aynı zamanda iki ülke arasındaki diplomatik ilişkileri de onaracağını' ifade etti. Suudi Arabistan ile özellikle ekonomik ilişkilerin onarılmasının İsveç için büyük önem arz ettiğini vurgulayan Rankka, ilişkilerin tekrardan geliştirilmesi için her yıl üst düzey ekonomik zirve toplantıları yapmayı amaçladıklarını sözlerine ekledi.
İsveç Dışişleri Bakanı Wallström'ün Suudi Arabistan'daki insan hakları ihlallerini eleştirmesi ile başlayan kriz, İsveçli iş dünyası liderlerinin tüm uyarılarına rağmen yeni hükümetin Suudi Arabistan ile olan silah ihracatı antlaşmasını iptali ile daha da tırmanmış, Suudi Arabistan'ın İsveç büyükelçisini geri çağırması ve İsveçli iş adamlarının vizelerini iptal etmesi ile doruğa çıkmıştı.

Suudi Arabistan, ihracata dayalı İsveç ekonomisinin ABD ve Avrupa Birliği'nden sonraki en önemli üçüncü ihracat pazarı olması ile dikkat çekiyor. 2014 yılı verilerine göre İsveç'in Suudi Arabistan'a yapmış olduğu ihracatın 1.3 milyar Amerikan doları olduğu belirtiliyor.
Editör: İsveç Gündemi