Konseyce yapılan değerlendirmede, 2020 yılı pandemi başta olmak üzere, birçok yönüyle farklı bir olduğunu belirterek, işlenen cinayet saysının 124 olduğunu açıkladı.

Brå'da istatistikçi Stina Söderman, "2002'de ölçmeye başladığımızdan beri, bu, sahip olduğumuz en yüksek ölümcül şiddet rakamı" dedi. 

2020 yılında salgının etkisi suç istatistiklerinde göze çarpıyor denildi.

İnsanlar, daha az sokaklarda ve meydanlarda hareket etti ve bazı durumlarda bu, diğer şeylerin yanı sıra geçici olarak suçları soruşturmaya yönlendirilen yargı kaynağının serbest bırakılması anlamına geliyordu.

Dolayısıyla 2020 yılında işlenen suçların sayısında bir artış oldu. Bu aynı zamanda kişisel temizlik yüzdesinde, yani bir suçtan yargılanan kişi sayısında da göze çarpmaktadır denildi. 

2020 yılında işlenen 224 bin suçun bir önceki yıla göre yüzde 6 artış olduğu yine bu oranda suçların çözülmesinde de artış olduğu belirtildi.

Ölümcül şiddete gelince, rakamlar daha karamsar. 2019'da İsveç'te 25 kadın ve 86 erkek olmak üzere 111 cinayet olayı yaşanırken, bunların 11'i 18 yaşın altındaydı.

İsveç'te 2020 yılı için ölümcül şiddet istatistikleri, cinayet sayısının arttığını gösteriyor.

• Salgın sırasında 124 cinayet işlendi.

• 99 tanesi erkek.

• 25'i kadın / kız.

• Ölenlerin 48'i vurularak öldürüldü.

2020'de ateşli silahların kullanıldığı 48 cinayet işlendi. Bunların 33'ü Stockholm, Batı ve Güney metropol bölgelerinde meydana geldi. Bunların çoğu, 23 cinayet olayı Stockholm bölgesine aitken, 4 olay Batı bölgesine ve 6 olay Güney bölgesine aittir denildi.

"2012'de kırılan ölümcül şiddet düşüş eğilimi yaşadık ve suç ortamındaki ölümcül olayların artması şiddetle bağlantılıdır" diyen Brå'da araştırmacı olan Jonas Öberg, ancak eşler arası ya da bir ilişki içinde olanlarda ölümcül şiddetin artmadığını belirterek sözlerine şöyle devam etti:

"Sadece bu yıl 124 kişinin öldürüldüğünü söylemek zor, yıldan yıla oldukça büyük bir fark olabilir, bunu sadece bir nedenle kıyaslayıp açıklamak zor, örneğin şimdi bir pandemi olduğu gibi" ifadeleri kullanarak, ölümle sonuçlanan olayların arta bileceği endişesini de dile getirdi.

Bugün, on yıl öncesine göre erkeklerin daha büyük bir kısmı öldürülüyor ve bunun nedeni, suç ortamında çalışanların çoğunlukla erkekler olmasıdır.

"Erkekleri öldüren erkeklerdir ve bunlar genellikle genç erkeklerdir, 20-29 yaş arası ve genellikle ateşli silahlarla gerçekleşen olaylardır" diyen Öberg, cinayetlerin neredeyse tamamı açık alanlarda işleniyor yorumu yaptı.

Ancak Brå'nın istatistiklerine göre en çok artan suçlar vandalizm ve uyuşturucu suçlarıdır. Hasar suçları yüzde 14 ve uyuşturucu suçları yüzde 10 oranında.

"Uyuşturucu suçları arttı, ancak bunun nedeni polisin bu tür vakaları araştırmak için daha fazla mesai harcaması olabilir" diyen Stina Söderman, diğer şeylerin yanı sıra, bu yıl tüm eğitimlerini iptal ettiklerini ve daha fazla zaman kazandıklarını söyledi.

Söderman, aynısının vandalizm için de geçerli olduğunu, polisin daha fazla kaynağa sahip olması durumunda daha fazla vandalizm vakasının da soruşturulabileceğini aktardı.

Rapor edilen tecavüz sayısı da 2020'de arttı. 2020 yılında 9 bin 360 tecavüz olayı rapor edildi, bu da 779 suç, yani yüzde 9 artış anlamına geliyordu. Kadınlara karşı 4.800, erkeklere karşı 261 suç bildirildi.

Ancak rapor edilen tecavüzlerdeki artışın arkasında korona salgınının etkilerinin olduğu görülmüyor denildi.

"Ay ay baktık ve herhangi bir pandemi etkisi görmedik" diyen Brå araştırmacısı Stina Holmberg, salgın başlamadan önce artışın başladığını düşünüyorum ve daha sonrasında toplumda etkilenecek ve daha fazla tecavüze yol açacak bir şey olacağına dair sinyaller almadık dedi.

Ona göre, cinsel suçlar üzerindeki değişimin nedenlerine dair güvenilir bir değerlendirme yapmak mümkün değil.

Sayıca yüzde 11'e varan oranlarda en çok azalan rapor edilen suçlar kategorisi dolandırıcılık oldu. Brå'ya göre dolandırıcılık suçlarındaki azalmanın salgınla net bir bağlantısı yoktur.

Editör: İsveç Gündemi