Koronavirüs salgınıyla birlikte kuzey ülkelerinin İsveç'in salgınla mücadelesine karşı mesafeli duruşlarını devam ettiriyor.

Finlandi'yanın İsveç'e sınır olduğu bölgelerinden İsveçlilerin girişini durdurması üzerinden dört ay geçti. Ancak hala sınırdan İsveçlilerin giriş yapılmasına izin verilmiyor.

Finlandiya ile İsveç'in tam sınırında bulunan ve tarih boyunca sürekli birbirine gidip gelen komşuların arasına kırmızı çizgi gibi çekilen sınır yasağı nedeniyle İsveçliler hayal kırıklığı yaşıyor.

Bir yandan İsveç tarfındanki Haparanda'lı bölge sakinleri, hemen yanı başında Finlandiya'nın Tornio kenti, bu iki kent yüz yıllardır komşu ve uzun bir birliktelik hikayeleri bulunuyor. Taa ki, koronavirüs salını başlayana kadar. 

Finlandiya yönetimi İsveçlilerin sınırda geçmesi halinde ve bunu gören Finlandiyalının polise bildirmemesi suç ve utanç verici bir hareket gibi algılanıyor. Bu nedenle Finli komşular İsveçli komşularına ikinci dünya savaşı sırasındaki şüpheli hallerle bakmaya başladı.

Bisikletiyle, yürüyerek ya da aracıyla her hangi bir İsveçlinin Finlandiya sınırını ihlal etmesi halinde anında polise haber veriliyor. İki kent arasındaki araç trafiğinde de Finlandiya polisi tarafından kontrole tabi tutuluyor.

Haparanda yaşayan İsveçliler bu durumu anlamakta zorlanıyor. Uzun yıllardır iki kent arasındaki ticaret, arkadaşlık ve uzun zamana yayılan dostluklar bulunuyordu. Pandeminin başlamasıyla birlikte bölgedeki insan ilişkilerinin değişimi ve iki ülke vatandaşlarının birbirine farklı bakmaya başlaması ilginç bir durumu da beraberinde ortaya koyuyor.

Yapılan son çalışmalara göre, Finlandiya'nın Tornio kentinde vaka sayısı İsveç'in Haparanda kentinden daha fazla, ancak Finli komşular virüsün İsveç tarafından yayıldığına inanıyor ve bu nedenle 4 aydır sınırlarını kapalı tuttuğu gibi kısa sürede açmayı da düşünmüyor.

İsveçlilerin Finlandiya'ya geçişi yasak ama Finlilerin İsveç'e geçmesi serbest.

İsveç tarafından her hangi bir kısıtlamanın uygulanmadığı bölgede, bir garip durum yaşanıyor. İsveçlilerin geçişine izin yok ama Finlilerin İsveç'e geçişinde de sıkıntı yok.

Tam dört aydır devam eden bu trajikomik durumun ne zaman son bulacağı da henüz bilinmiyor.

Editör: İsveç Gündemi