İsveç Başkomutanı, savaş uçakları için olay hazırlığının artırılmasına karar verdi ve siber saldırılara karşı daha hazırlıklı olunmasına ilişkin kararlar da alındı.

Karargahın bilgi departmanından Therese Fagerstedt, ülkenin çeşitli yerlerinde daha fazla gücün beklemede olacağını söyledi.

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı İsveç Silahlı Kuvvetlerini de doğrudan etkiliyor.

Savunma istihbarat departmanından Therese Fagerstedt, İsveç'e saldırı riskinin hala düşük olduğunu, ancak Ukrayna'nın gece işgalinden sonra ek bazı acil durum önlemlerinin alındığını söyledi.

Alınan önlemlerin gelişmeler sonucunda elde edilen bazı veriler üzerine ellerinden geldiğince doğru analiz ederek güncel duruma göre adım atmak olduğunu ifade eden Therese Fagerstedt, aynı zamanda yakın çevremizdeki çeşitli hareketler için her zaman tüm ayrıntılı bilgilere sahibiz mesajı verdi.

Önlemler arasında, Başkomutan Micael Bydén'in olaya hazırlık durumunu artırmaya karar vermesi de var, böylece daha fazla insan Jas Gripen'e bağlı, İsveç'in yakın bölgesindeki yabancı gemileri ve uçakları 24 saat kontrol etmeye hazır tutulacak.

"Daha fazla Jas (Savaş uçakları) beklemede"

Therese Fagerstedt, "Başkomutan, hava kuvvetlerinin olası bir riske karşı müdahaleyi güçlendirmeye karar verdi ve bu, ülkenin çeşitli yerlerinde daha fazla savaş uçağının hazır olacağı anlamına geliyor" dedi.

İsveç'in yüksek teknoloji ve donanıma sahip savaş uçaklarının olası bir saldırıyı anında bertaraf etmek için geliştirilmiş savaş uçaklarıdır.

Ayrıca Silahlı Kuvvetlerin İsveç'e yönelik siber saldırılara direnme yeteneğini güçlendirmek için önlemler aldığını da doğruladı.

Fagerstedt, "Bu alanda çalışmalar yaptığımızı onaylayabilirim" dedi. 

Silahlı Kuvvetler de bugünden itibaren kamuoyunun görebileceği bir dizi hazırlık tatbikatı yapacak.

Tedbirler tüm ülkeyi kapsıyor

Therese Fagerstedt, örneğin Genel Merkez gibi belirli nesnelerin korunmasını ve gözetimini uygulayacağız dedi.

Karargah, aynı zamanda, daha fazla memurun kurmaylarda görev yapacak şekilde hazırlıkta bir artış sağlanacak.

Therese Fagerstedt, planlama yeteneğini artırmak için Genel Merkezdeki personelin hazır olma durumunu daha da artırdık dedi.

Savunmaya göre önlemler tüm ülkeyi kapsıyor ve hem görünür hem de gizli olacak.

"Bunun İsveç'e silahlı saldırı riskinin artması anlamına geldiğini düşünmüyoruz, ancak elbette yakın bölgemizde yaşanan kritik durum kapsamında olası risklere hazır halde olmamız gerekiyor. Şu anda odak noktamız bu" ifadeleri kullandı.

Editör: İsveç Gündemi