Buna rağmen, yedi uçak bugün Londra'dan İsveç'e iniyor ve herhangi bir karantina, test veya kendi kendini tecrit etme konusunda nasıl hareket edileceğine dair hiç bir bilgi olmadan elini kolunu sallaya sallaya herkes çıkıp evlerine gidecek.

Swedavia'daki basın iletişimcisi Ellen Laurin, sorumlu yetkililerin tavsiyelerine uyuyoruz" diyerek kendilerine her hangi bir bilgi verilmediğini ifade etti.

İngiltere'de keşfedilen yeni virüs mutasyonunun, koronavirüsün önceki varyantlarından yüzde 70'e kadar daha bulaşıcı olduğuna inanılıyor. İngiltere'de yaşanan durumdan sonra, Türkiye, Hollanda, Fransa, Kanada, Hindistan, Norveç, Finlandiya ve Danimarka da dahil olmak üzere çok sayıda ülkenin, ülkeden gelen hava trafiğini hızla durdurmaya karar vermesine yol açtı.

Türkiye, dört ülkeye seyahat yasağı getirirken, İsveç, İngiltere'den uçuşları durdurup durdurmayacağı merakla bekleniyor.

İçişleri Bakanı Mikael Damberg'in dün yaptığı açıklamaya göre, İsveç'te hükümetin Pazartesi günü (Bugün) İngiltere'den bir seyahat yasağı kararı vermesi bekleniyor.

Ancak kararın tam olarak ne zaman verileceği ve ne kadar kapsamlı olacağı belirsiz. Damberg'in basın sekreteri Sofie Rudh'a göre, günün ilerleyen saatlerinde bazı gelişmeler olacak.

"Kişisel sorumluluk"

Pazartesi günü, İngiltere'den yedi uçak üç İsveç havalimanına indi. Arlanda'ya dört, Landvetter'e iki ve Västerås'a bir uçak indi.

Swedavia yetkililerin tavsiyelerini bekliyor ve yeni virüs mutasyonu nedeniyle herhangi bir özel güvenlik önlemi almıyor.

"Bu durumda sorumlu makamların tavsiyelerine uyuyoruz. Şimdilik kişisel sorumluluk geçerldir" diyen Swedavia'daki basın iletişimcisi Ellen Laurin, kişisel olarak seyahat ederken sağlıklı olduğunuzu ve hiçbir semptomunuzun olmadığını ve sosyal mesafeyi korumaya herkesin dikkat etmesi gerektiğini söylüyor.

Yetkililerden bilgi bekleniyor

Varış yapan yolcuları test etmek veya geçici olarak karantinaya almak söz konusu değil mi sorusu üzerine: Halk Sağlığı Kurumu Stockholm Bölgesi, "Hayır, öyl bir şey yapmıyoruz" diyor.

Ellen Laurin'e göre, ancak, enfeksiyonun havaalanı içinde yayılma riskini azaltmak için çaba gösteriliyor.

"Kuyruk olmaması için seyrek olduğundan emin olan personelimiz var ve insanları terminal içinde maske koruyucuları takmaya teşvik ediyoruz" ifadeleri kullandı.

Gün boyunca yeni bilgiler alacağınıza dair herhangi bir bilgi aldınız mı?

Ellen Laurin, "sorumlu makamlarla sürekli temas halindeyiz, gelişmeleri takip ediyor ve yetkililerden ve hükümetten yeni bilgiler bekliyoruz" diyor.

VUI 202012/01 adıyla anılan yeni virüs varyantı sadece İngiltere'de değil, aynı zamanda bir dizi Avrupa ülkesinde de görüldü. Bunların arasında Danimarka, İtalya, Belçika ve Hollanda var.

"İsveç'te var olduğu ihtimal dışında tutulamaz"

Halk Sağlığı Kurumu, daha önce İngiltere'den giriş yasağının, yeni virüs mutasyonunun yayılmasıyla bağlantılı olarak makul bir önlem olduğunu söylemişti.

Johan Carlson Pazar günü "Yeni varyant halihazırda bir dizi AB ülkesinde mevcut ve İsveç'te zaten mevcut olması hiç de imkansız değil, ancak bunu henüz doğrulayamadık" dedi.

Pazartesi günü, yetkilinin basın servisi, İngiltere'den gelen yolcuların İsveç'e vardıklarında herhangi bir özel önlem almaları gerekip gerekmediğine dair yeni bir bilgi olmadığını söylüyor.

Editör: İsveç Gündemi