NATO’nun bir sonraki zirvesi 11-12 Temmuz günlerinde Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta yapılacak. Her ne kadar ABD Başkanı Joe Biden ve diğer müttefik ülkeler zirveye, İsveç’in de üyeliğinin onaylanmasıyla gitmek isteseler de henüz Türkiye ve Macaristan’ın itirazları aşılabilmiş değil. İsveç’in de NATO’ya üye olması için tüm üye ülkelerin onay vermesi gerekiyor.

Japonya’da temaslarda bulunan İsveç Savunma Bakanı Pal Jonson NATO üyeliğiyle ilgili açıklamasında “İsveç hükümetinin birinci önceliği mümkün olan en kısa sürede NATO’ya tam üye olmaktır. Bunun Vilnius Zirvesi’yle birlikte olacağı konusunda umutluyuz” dedi.

Rusya’nın Ukrayna saldırılarına da değinen Jonson, ülkesinin Ukrayna’ya silah temin etmeye devam edeceğini ve desteğinin süreceğini söyledi.

İsveç'te cinayet işledi Amerika'da yakalandı İsveç'te cinayet işledi Amerika'da yakalandı

Rusya’nın Ukrayna savaşını kazanmasının kendi ülkeleri ve Avrupa için felaket düzeyinde sonuçları olacağını ifade eden Jonson, “Dolayısıyla Ukrayna’yı desteklemek bizim için son derece önemli ve bunu yapmaya devam edeceğiz” dedi.

Jonson ayrıca ülkesinin NATO’ya katılmasının ABD ve müttefik Japonya’yla bağları daha da güçlendireceğini belirtti ve ülkesinin hali hazırda Washington’la bir ortak savunma anlaşması konusunda görüşmeler yürüttüğünü belirtti.

Ancak İsveç’in bu temennisine karşın Türkiye, başta PKK olmak üzere terör örgütlerine dair talepleri konusundaki uzlaşmazlık nedeniyle İsveç’in üyeliğine karşı çıkıyor. Macaristan da İsveç’in üyeliğine bu aşamada destek vermiyor ancak bu konuda detayları açıklamıyor.

İsveç Savunma Bakanı, ülkesi ve Japonya’nın bugünlerde benzer sıkıntılar içerisinde olduğunu ve Japonya’nın da bölgesinde Avrupa’daki gibi gerilimlerle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Japonya ve İsveç, Aralık ayında savunma teknolojileri ve silah ekipmanlarının transferi konusunda bağları daha da güçlendirmek için bir anlaşma imzalamışlardı.

İki ülkenin savunma bakanları savunma sanayi işbirliğini daha güçlendirme konusunu masaya yatırmak üzere yarın biraraya gelecekler.

Editör: İsveç Gündemi