Son aylarda salgının önceki zamanlara göre önemli ölçüde yavaşladığı ülkede, nüfus sayısına oranla hala çok yüksek olduğu görülüyor. Dün 320, Salı günü ise 1.199 vakanın açıklandığı İsveç'ten sürekli olarak övgüden bahsedilmesinin sebebi nedir sorusu akıllara geliyor.

Salgının başladığı günden bu yana İskandinav ülkeleri genel durumuna bakıldığında: Dünkü rakamlara göre İsveç'te 89 bin 756 vaka tespit edilmiş ve covid-19 kaynaklı 5 bin 876 can kaybı yaşanmış, gerek can kaybında gerekse vaka sayısında diğer tüm İskandinav ülkelerinin iki katından fazla olduğu görülüyor.

Komşu Norveç'te salgın başladığından bu yana, salgınla mücadele konusunda sıkı tedbirler alındı ve son günlerde vaka sayısında yeniden bir artış gözlenmesiyle birlikte yeniden kademeli olarak kısıtlamalar getirildi. Norveç'te şuana kadar tespit edilen toplam vaka sayısı 13 bin 277 ve can kaybı 267 olarak kayıtlara geçti. İskandinav ülkeleri arasında en az can kaybı veren Norveç'in son günlerde İsveç basınında kısmi bir vaka artışı nedeniyle manşetlerde tutuluyor.

Danimarka sınırındaki İsveç bölge yönetimi pandemi başladığından bu yana ilk kez mecbur kalmadıkça Danimarka'ya gitmeyin çağrısında bulundu. Bölge yönetiminin yaptığı hesaplamalara göre, 100 bin kişi başına başkent Kopenhag'da vaka sayısı 49'lara ulaştı. Danimarka'da da kısıtlamalar yeniden getirilmeye başlandı. Ancak ülkedeki toplam vaka sayısı 24 bin 822 ve can kaybı 643 olarak kayıtlara geçti.

Bir diğer İskandinav ülkesi olan Finlandiya'da da maske takma konusunda yeni kriterler getirildi. Bugün açıklanan bilgilere göre, toplu taşıma araçları ve alışveriş merkezi gibi kapalı alanlarda maske takmanın önemine dikkat çekilerek bu yönde tavsiyeler getirildi. Uzun süre İsveç'e sınırlarını kapalı tutan Finlandiya'da son günlerde kısmi bir artış gözlenirken, şuana kadar ülkede tespit edilen toplam vaka sayısı 9 bin 379 ve can kaybı 343 olarak kayıtlara geçti.

Sayısal verilere göre İsveç tek başına Norveç, Danimarka ve Finlandiya toplamından daha fazla vaka ve can kaybına sahip. Ancak bu rağmen İsveç'te durumlar iyi ve diğer ülkelerde artış var.

İsveç ile ilgili endişelerin geride kalmasının temel nedeni: Bu güne kadar her hangi bir karantina uygulamasına gitmeden, hem pandemi sürecini yönetmede hemde ekonomik krizden etkilenme konusunda önemli bir duruş sergiledi. Bazı uzmanlara göre İsveç'te bağışıklık oranı en az yüzde 40 düzeyinde, yine epidemiyologlar bir kere enfekte olan kişinin ikinci kez enfekte olması zor görünüyor. Bu nedenle Avrupa'da ikinci dalga yaşanmasına rağmen İsveç'in ikinci bir dalga yaşaması beklenmiyor. Ancak kış döneminde yeniden bir artış olması beklenirken, sağlık otoritesine göre bu artış hiç bir şekilde başlangıçtaki şekilde sağlık sistemini zorlamayacak ve dolayısıyla bu durum İsveç'in diğer ülkelerden daha avantajlı olduğunu gösteriyor.

Editör: İsveç Gündemi