Bugüne kadar toplumu tavsiyelerle yönlendirerek süreci yöneten İsveç'in, enfekte olan kişilerin ve yakınlarının izole olma konusunda duruma göre kısıtlama ya da tavsiye yoluna gidebileceği konuşuluyor.

Korona ile enfekte kişiler ve aynı evde yaşayanlar evde kalmaya zorlanabilir

COVID-19 bulaşmış biriyle yaşayan insanlar için daha sert kısıtlamalar gelebilir.

Kural ya da tavsiyenin önümüzdeki birkaç hafta içinde duruma göre açıklanması bekleniyor.

Şu anda, İsveç Halk Sağlığı Ajansı'nın yönlendirmesi, koronavirüs bulaşmış olabilecek herhangi birinin, iki haftalık kuluçka döneminde başkalarıyla yakın temastan kaçınması gerektiği yönündedir.

Ancak şimdi yeni bir araştırma yapılıyor, bu da, test sonucu pozitif çıkmış bir kişiyle aynı evde yaşayan 16 yaşın üzerindeki kişilerin evde kalmaya zorlanabileceği belirtilirken, bazı durumlarda buna doktorların karar verebileceği ifade ediliyor.

"Daha önce o kadar büyük bir enfeksiyondu ki toplumu olumsuz etkileyebilirdi" diyen Halk Sağlığı Kurumu Genel Danışmanı Bitte Bråstad, sözlerine: Enfeksiyon kontrolü ve tedavi eden doktorların bu kararları daha önce alma fırsatına sahip olduğunu düşünmüyorum, ancak şimdi bu uygun bir durum ve enfeksiyonu daha da azaltmak için bu öneriyi yapıp yapamayacağımızı göreceğiz" şeklinde devam ettirdi.

Araştırma insanların evde kalmasını kolaylaştırmayı amaçlıyor ve bir doktorun davranış kuralları konusundaki kararı, İsveç Sosyal Sigorta Kurumu'ndan yardım alma hakkını veriyor.

Gönüllülüğe dayalı

Olası uygulamada kontrolün nasıl sağlanacağı yönündeki soruya ise Bråstad: "Denetimimiz yok ama bu konu gönüllülüğe dayanıyor. Bence çoğu insan davranış kurallarına uyacaktır çünkü kimse başkalarına bulaştırmak istemez. Tabii ki, her zaman mevzuata uymayanlar vardır, ancak o zaman muhtemelen bizim de hangi kontrol seçeneklerine sahip olduğumuzun önemi yoktur" yanıtı verdi.

Editör: İsveç Gündemi