Enfeksiyon doktoru Björn Olsen, hastalığın yakında daha da kötüye gitmesini bekliyor:

"Listede daha da yükseleceğimizi düşünüyorum" dedi.

İsveç Halk Sağlığı Ajansı'na göre Perşembe günü İsveç, 9.659 vaka ile bir günde covid-19 ile vaka sayısında tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Böylece, İsveç o gün dünyada üçüncü sırada yer aldı.

Our World in Data'ya göre, milyon kişi başına İsveç 956 yeni vaka, Liechtenstein 1.075 vaka ve en çok etkilenen Litvanya 1.169 vaka ile sonuçlandı.

Ancak günlük veriler değişken. Kısmen hafta sonları eksik raporlama nedeniyle büyük ölçüde farklılık gösterebilir.

İsveç, en kötü eklenen ilk onda.

İsveç son zamanlarda dünya listesinde istikrarlı bir şekilde yükseldi. 6 Aralık günü dünyada 14. sıradaydı, on gün sonra on ikinci ve Cuma ilk on listesine girdi.

İsveç şu anda dünyada en kötü etkilenen ülkeler arasında dokuzuncu sırada, yedi günlük ortalama bir milyon kişi başına 665 enfekte oranına ulaştı. 

İsveç'ten daha kötü olan ülkeler ise: Litvanya, Lihtenştayn, Sırbistan, Hırvatistan, Gürcistan, San Marino, Lüksemburg ve Slovenya.

İlk on listesinde, İsveç'ten hemen sonra onuncu sırada yer alan ABD denizaşırı ülkelerden yalnızca biri.

Danimarka tırmanıyor

İsveç'in dört basamak altında olan Danimarka, son haftalarda tırmanma yaşadı. 6 Aralık'ta dünyada 38. sıraya yükseldi, 16 Aralık'ta 14. sıraya yükseldi ve dün güney komşu milyonda 610 enfeksiyonla 13. sıraya yükseldi.

Hem İsveç hem de Danimarka artan enfeksiyon yayılmasına tepki gösterdi. Çarşamba günü, Danimarka tüm barları ve restoranları kapattı. Perşembe gününden itibaren tüm alışveriş merkezleri tekrar kapanmaya zorlandı ve Pazartesi gününden itibaren özel sektör kepenkleri indirecek.

İsveç, geçen Cuma günü daha katı kısıtlamalar açıkladı, ancak Danimarka'daki kadar katı değildi. Diğer şeylerin yanı sıra, 7 Ocak'tan itibaren bir restoranda aynı masada en fazla kişi sayısı dört olacak, en fazla mağaza ve alışveriş merkezlerinde müşterilere tanıtılacak ve toplu taşıma araçlarında maske takmak önerilecek.

Profesör: Karantina olmalı

Uppsala Üniversitesi'nde başhekim ve bulaşıcı hastalıklar profesörü olan Björn Olsen şunları söylüyor:

Benim tepkim, bu kadar güçlü bir enfeksiyon yayılımına sahip olduğumuzda çok daha sert önlemler almamız gerektiğidir. Kapatmaya çalışmak için Danimarka örneğini takip etmeliyiz.

Masada dördü, açık olan restorancılar için yarım ölçü olacağını düşünüyorum. Ayrıca 7 Ocak'tan itibaren toplu taşıma araçlarında maske takmayı devreye aldık. Mantığını anlamıyorum, durum o zaman yedi yolculukta daha kötü olabilir. Derhal uygulanmalıdır.

Danimarka'nın önümüzdeki birkaç hafta içinde daha iyi olacağı açık mı?

"Bence Danimarkalılar da itaat etmeye alışkındır. Karar veren Mette Fredriksen'dir. Enfeksiyon kontrol uzmanları, tıpkı enfeksiyon kontrol uzmanları gibi, Başbakan'ın yanında değil. İsveç'teki tüm siyasiler uzun süre Halk Sağlığı Ajansı'nın arkasına saklandı, ancak şimdi politikacılar gerçekten kötü olduğunu görünce kararlar almaya başladılar.

İsveç, dünya enfeksiyon yayılım listesinde daha da yükselecek mi?

Olsen, gerçekten ekstra bir şey olmazsa, daha da yükselecek diyor.

Ölümler söz konusu olduğunda, İsveç ve Danimarka o kadar kötü değil. İsveç, milyon kişi başına yedi günlük ortalama 6,8 ölümle dün dünyada 29. sıradaydı. Danimarka, milyonda 2.0 ölümle 59. sırada yer aldı.

Genelde daha iyi durumda olan ülkeler için, bu dalga sırasında ölü sayısının çok yüksek olması gerekmeyebilir. Yeterince yüksek olacaklar, ancak çok daha iyi tedavi stratejilerimiz var. Björn Olsen, işe yarayan ilaçlar bulduk ve hayatta kalma şansının arttığını söylüyor.

Dipnot: Bulaşma sayısı aslında tüm ülkelerde daha yüksektir. Rakamlar yalnızca pozitif test yapmış kişiler için geçerlidir. Enfekte olanların bildirilmesi ülkelere göre farklıdır ve ne kadar test edildiğine bağlıdır.

Ülke Milyon kişi başına enfekte olan yeni kovanlar 18 Aralık, yedi günlük ortalama:

1. Litvanya 1011
2. Lihtenştayn 787
3. Sırbistan 774
4. Hırvatistan 760
5. Gürcistan 749
6. San Marino 690
7. Lüksemburg 678
8. Slovenya 675
9. İsveç 665
10. ABD 663
11. Karadağ 647
12. Panama 614
13. Danimarka 611
14. Hollanda 588
15. Çek Cumhuriyeti 544

Kaynak: Rakamlar Verilerle Dünyamız sitesinde bulunan Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi ECDC'den alınmıştır.

Editör: İsveç Gündemi