İsveç’in 349 üyeli yasama organı Riksdag, son 70 yıldaki en büyük artışı onaylayarak, 2025 yılına kadar olan yıllık savunma bütçesini 89 milyar krona (10.6 milyar dolar) çıkardı. Savunma Bakanı Peter Hultqvist, oylamalardan önce yaptığı konuşmada, bunun “1950’lerden bu yana en büyük yatırım” olduğunu söyledi. Hulqvist daha sonra Associated Press‘e yaptığı açıklamada, “Yeni bir güvenlik ortamı görüyoruz ve onların (Moskova) siyasi hedeflerine ulaşmak için askeri gücü kullanmaya hazır olduklarını görüyoruz” dedi.

“RUSYA’DAN DOLAYI ARTIRILDI”

Hulqvist artışın, “Rusya’nın Gürcistan’a yönelik saldırganlığı, Kırım’ın ilhakı, Ukrayna’daki çatışmalar, Beyaz Rusya’daki faaliyetler, Rusya’nın askeri potansiyelinin artırılması, kapsamlı tatbikatlar, Kuzey Kutbu’ndaki ve Baltık Denizi’ndeki faaliyetler ile yeni güvenlik durumu nedeniyle” olduğunu söyledi.

İsveç şu anda gayri safi yurtiçi hasılanın% 1,1’ini savunmaya harcıyor. İsveç’in üye olmadığı NATO tarafından yayınlanan yönergeler, üyelerine GSYH’nin yüzde 2’sini savunmaya harcamasını tavsiye ediyor ancak çoğu üye ülke bu hedefe ulaşamıyor.

Editör: İsveç Gündemi