Skandalın ortaya çıkmasından sonra hükümet tarafından görevlendirilen  Antiziganism Komisyonu araştırma raporunu yayınladı. 
 Raporda, İsveç Skåne Emniyet Müdürlüğü'nün ülkede yaşayan tüm Romenlerden 2 sene sonra özür dilediği belirtildi. Roman uyruklu 4 bin 600 kişinin "Gezgin" adı altında açılan ayrı bir dosyada fişlendiğini kaydedilirken, Romenlerin polise ve yargıya güveninin azaldığı hatırlatıldı.
Metro gazetesine konuşan raporu hazırlayan Komisyonu Başkanı Heidi Pikkarainen, polisin özür dilemesinin önemli olduğunu belirtirken, Romenler hakkında kamuoyunda ki olumsuz algının ortadan kaldırılması için, hükümete tavsiyelerde bulunduklarını söyledi.

İsveç Medyası, Skåne Emniyet Müdürlüğü'nün ülkede yaşayan ve değişik kentlerde oturan Roman uyruklu vatandaşlar hakkına bilgi topladığı ve bunları kayıt altına aldığı ortaya çıkarmıştı.

 Gezgin" adı altında açılan ayrı bir dosyada, ülkede yaşayan Romanlar'la ilgili arşiv bilgiler toplandığı, bilgisayar ortamına aktarılan Roman uyruklu kişi sayısının 4 bin 600 bulduğu bildirilmişti.

Bilgisayar ortamında soy ağacı tutulan kişilerden 1000'e yakının küçük çocuklar olduğu, bunlar hakkında da aile bilgileriyle kayıt tutulduğu açıklanmıştı.

İsveç'te, doğumlarda kız ya da erkek çocuklarına ayrı bir renk ve kimlik numarası verilirken, bu kuralın Romanlar için ayrı bir bölümde değerlendirildiği ve onlar için ayrı bir kayıt tutulduğu, burada anne ve babası ile birlikte soyağacının gösterildiği kaydedilmişti.
Editör: İsveç Gündemi