Son bir yıl içerisinde çeteler arasında yaşanan saldırılar, cinayet olayları ve birçok hırsızlık olayı çözüme kavuşamadı. Sadece Göteborg'da çete bağlantılı yaşanan 13 cinayet olasında sadece bir tanesi sonuca varmış olup, geri kalan 12 olayla ilgili tutuklanan veya sonuca kavuşan dava olmadı.

İki hafta önce meydana gelen çift cinayetinin arkasındaki faillerin yakalanması için yoğun çalıştıklarını bildiren emniyet güçleri, izlemeye aldığı ve birçok delil olmasına rağmen daha zanlıları yakalayamadıkları ortaya çıktı.

Üç kişinin organize suç örgütü kurma, silahlı saldırı ve cinayet olayları ile ilgili bağlantıları olduğu gerekçesiyle gözaltına alınmalarına rağmen polis zanlıları netleştirmek için kesin bir sonuca varamıyor.

İsvçe polisinin organize suçlar amirliğinin son 10 yıl içinde meydana gelen olayların sadece onda birini sonuçlandırabildiğini ve gerçek failleri yakalayabildikleri belirtilirken, polisin bu başarısızlığı tepki çekiyor.

Polis cinayetin kim ya da kimlerin işlediğini bilmesine rağmen, zanlıları suçlayabilecek delil bulamadıkları için işlem yapamadığını söylüyor.

Son iki yıl içerisinde yaşanan cinayet olayları ile ilgili 200 silah ele geçirilmesine rağmen, silahlar üzerindeki teknik incelemelerin suçu işleyen kişilerle bağlantılarını netleştiremediklerini, balistik ve parmak izlerinden zanlılara dair iz bulamadıklarını, cinayeti işleyen kişilerin kim olduğu ya da kimler olduğu belli olmasına rağmen delil ortaya koyamadıklarından işin zorlaştığını ve şahısları tutuklayamadıklarını ifade etti.

İsveç basınında eleştiri hedefinde olan emniyet yetkilileri konu ile ilgili delil olmadan işlem yapamayacaklarını söyleseler de halk arasında polise güvenin giderek azaldığı ifade edildi.

İsveç silah taşıma konusunda en kolay ülkelerden biri...
İsveç'te her kesin dilediği zaman silah edinebildiği, Norveç sınırından kolaylıkla ülkeye silah ve uyuşturucu sokulabildiği belirtilirken, İsveç polisinin çete suçları ile ilgili bağlantıları çözmek ve hukuki süreci başlatmaları için daha iyi çalışmaları gerektiği savunuluyor.
Editör: İsveç Gündemi