Basında geniş yankı bulan olaylardan birincisi, Stockholm'ün batısındaki Södra Ängby'de saat 19:00'da yaşandı. Bölge polisinin internet sitesinde verdiği bilgiye göre, 45 yaşındaki bir erkeğin yoldan geçenleri bıçakla tehdit ettiği ve polise direnmeye çalışması üzerine, polis tarafından vurularak gözaltına alındı.

Polis basın sözcüsü Daniel Wikdahl, ilk ekibimiz olay yerindeyken ve müdahale etmek üzereyken, ateş etme zorunluluğu ortaya çıktı ifadeleri kullandı.

Sadece iki saat sonra, saat 23:00'te, yine 45 yaşında olan başka bir adam, Skåne'deki Bjuv'da vuruldu. Polis, ruh sağlığı bozuk olduğu belirtilen bir kişi için olay yerine çağrılmıştı. Olay yerine gelen polis, şahısta silah olduğunu tespit etmesi üzerine durdurmak için ateş ettiği belirtildi.

Güney bölgesindeki polis basın sözcüsü Rickard Lundqvist, çevredekilerin veya olay yerindeki polisin hayatını tehdit edecek bir durumun ortaya çıkması halinde yasalara göre polis ateş etme hakkına sahiptir ifadeleri kullandı.

Polis tarafından ateş edilerek vurulan şahıs tedavi edilmek üzere hastaneye kaldırıldı. 07.15 civarında yapılan açıklamaya göre, polis tarafından vurulan şahsın durumu ciddi. 

Olayda polisin silahını ateşlemesi üzerine, özel bir soruşturma başlatıldı.

Bir başka olay ise saat 01:00'de Lidköping'in merkezinde yaşandı. Bu olayda da polis silahını kullandı.

Edinilen bilgilere göre, burada da bir kişi bıçakla tehditler savurdu. Olay yerine gelen polisin dur ihtarına uymayarak kaçmaya çalışan zanlı polis tarafından vuruldu.

Vurulan üç kişinin durumunun bilinmediği belirtilirken, Rickard Lundqvist, "ateşli silah yaralanmalarının genellikle ciddi olduğunu" söyledi.

Zihinsel hastalık

Olayların çoğunda polis, müdahale ettiği kişinin akıl hastası olduğunu belirtmiştir.

Lidköping'deki adam karnından vuruldu ve polis web sitelerinde, örneğin kısa mesafeden saldıran bir kişiden başkalarını veya kendilerini korumak için bazen doğrudan vücudunun üst kısmına ateş etmek zorunda kalabileceklerini yazıyor:

Polis açıklamasında: "Örneğin, elinde bir bıçakla on metre koşmak inanılmaz derecede hızlıdır ve bir bacağa vurmak çok zor olabilir. Bacağına bir darbenin saldırganı hemen durdurması da olası değildir" bu nedenle şahsı etkisiz hale getirecek şekilde ateş açılır ifadelerine yer verildi.

Editör: İsveç Gündemi