İsveç Uygur Maarif Derneği tarafından yapılan gösteriye yağmura rağmen 50 kişi katıldı.

Isvec Uygur Maarif Derniği Siyasi İşlerden Sorumlu Başkan yardımcısı Nijat Turgun, Çin'in Doğu Türkistan'da Kovid-19 karantisi adı altında tam kapanma uyguladığı belirterek, '' Doğu Türkistan'da iki aydır kasıtlı ve bilinçli bir şekilde Açlık Soykırımı uygulanıyor.''dedi. 

Çin rejiminin özellikle Urumçi, Kaşgar ve Gulca şehirlerinde sert bir karantina uyguladığnı söyleyen Turgun, ''Karantina kapsamında; toplu taşıma ve şehirlerarası seyahatler yasaklandı, okullar tatil edilirken hastanelerin açık bırakıldığı söylenen acil servislerine hasta kabul edilmedi. Bu kapsamda Uygur Türklerinin oturduğu apartman kapılarına zincir vuruluyor ve kaynak yapılarak kimsenin dışarı çıkmasına izin verilmiyor. Ayrıca dışarıdan hiçbir şekilde yiyecek temininin yapılmıyor. Doğu Türkistan'ın köy ve kasabalarındaki gıda ürünlerinin, meyve-sebzelerin ve hayvanların telef olduğu, evlerine kilit vurulmuş yüzbinlerce aileden çok sayıda ölüm vakası tespit edildiği ve açlığa dayanamayıp binadan atlayan Doğu Türkistanlıların video ve fotoğraflar Çin sosyal medyalarında paylaşıldı.''ifadelerini kullandı.

Bu duruma sessiz kalan uluslararası kamuoyu ve devletleri harekete geçmeye çağıran Turgun, Çin zulmünün durdurulmasını istedi. 

Editör: İsveç Gündemi