Başta kendi içindeki epidemiyolog ve enfeksiyon uzmanları olmak üzere, komşu ülkeler, Avrupa Birliği ülkeleri, Çin ve hatta ABD başkanı Trump'ın diline kadar dolandı. Ancak bugün gelinen noktada veriler gerçeği yansıtıyorsa İsveç pandemi konusunda dünya genelinin aksine başarıya doğru hızla ilerliyor.

Son bir günün verilerine bakıldığında, Halk Sağlığı Kurumunun açıkladığı bilgilere göre, 60 yeni vaka tespit edilirken, bir kişi hayatını kaybetti.

Mayıs ayında nüfus sayısına oranla en fazla ölümlerin yaşandığı İsveç'te, Haziran ayından en fazla vaka sayıları görülmeye başlandı. Haziran ayı içerisinde günlük ortalama vaka sayısı binlere ulaşan İsveç, Temmuz itibarıyla keskin bir düşüş yaşamaya başladı.

İsveç'i eleştirilerin odağına koyan yaşlı bakım evlerindeki tedbirlerin artırılması, risk grubundaki insanları daha koordineli ve temaslarını azaltan adımların atılması İsveç'i Temmuz itibarıyla farklı bir noktaya taşıdı.

Hala riskin devam ettiği söylensede, İsveç'te covid-19 hastalarında şuanda uygulanan tedavilerde de aslında önemli değişiklikler var. Pandemi başlangıcında dünyada uygulanan standart tedavileri uygulayan İsveç, bu süreçten büyük yara aldı. Süreç içerisinde kendi tedavi yöntemlerini geliştiren ve bunu hala açık etmeyen İsveç,iyileşen hasta sayısını gizli tutmasına rağmen, son dönemlerdeki vaka ve hastanelerde tedavi gören hasta sayısı kıyasıyla ciddi oranda iyiye gittiği görülüyor.

Halihazırda hastanelerde tedavi gören hasta sayısı 2 bin 566 görünürken, bunlardan sadece 21 tanesi riskli durumda, ancak geçmişte bu sayı 700 - 800 bandında oluyordu.

İsveç'in covid-19 tedavilerinde kullanmaya başladığı ancak resmi olarak seri üretime henüz geçmediği ilacın hastaların iyileşmesini hızlandırdığı, yanı sıra hastaların bağışıklık sistemini güçlendirdiği biliniyor.

Aşı çalışmalarında da dünyada öncülük eden yedi ülkeden biri olan 10 milyon nüfuslu İsveç, hala ödemiş olduğu ağır faturanın yükünü omuzundan atmış değil.

Özellikle son dönemlerde, hükümete karşı vatandaşın tepkili olduğu anket araştırmalarında ortaya çıkıyor.

Sonbahar İsveç için belirleyici olacak

Havaların soğumaya başlaması ve gribal mevsimin gelmesiyle birlikte vaka sayısının artabileceği endişesi devam ederken, İsveç can kayıplarını önlemeyi başarırsa, dünyada bağışıklık noktasında en iyi durumda olması nedeniyle büyük bir sıçrama yapacak.

Pandeminin getirdiği ekonomik daralmanın Haziran tahminleri GSYH'ında yüz 6 bir daralma beklenirken, yeni toparlamayla birlikte 4,5'e kadar gerilediği görülüyor. Şuanda İsveç'te 2020 yılını yüzde 4 ve kısmen üzeri bir ekonomik daralma bekleniyor. Bu rakamlar diğer AB ülkelerine kıyasla İsveç açısından önemli bir başarı olarak görülsede, son çeyrekte yaşanacak durumla birlikte bu rakam değişebilir.

Son bir aydır İsveç'in pandemi sınavında oldukça iyi bir noktaya geldiği gözleniyor.

Editör: İsveç Gündemi