İsveç İş Ortamı Kurumu, ülkenin otobüs sürücüleri için enfeksiyon riskini azaltmak amacıyla, yılın ilk baharında yaklaşık 40 sürücünün virüse yakalanmasından sonra otobüslerin ön kapılarının kapatılmasına karar verdi. Kommunalarbetaren, 31 Ekim'e kadar geçerli olan kararın 2 Kasım 2021'e kadar uzatıldığını bildirdi.

Karar, enfeksiyon riski devam ettiği sürece geçerlidir.

"Alınan karar, otobüs şoförünün bulaşma konusunda savunmasız bir çalışma grubunda olması nedeniyle verildi" diyen İsveç Çalışma Ortamı Dairesi müdürü Ulrika Scholander, bu durumun hastalananlarla ilgili raporlarda ve istatistiklerde de görüldüğünü söylüyor.

Ancak bu karar, bölgesel toplu taşıma yetkililerine mali olarak temel endişe veriyor. Ülkedeki otobüslerin çoğunun arka kapılarda bilet okuyucuları yok, bu da birçok yolcunun ücretsiz seyahat ettiği anlamına geliyor. İsveç Belediyeleri ve Bölgelerine göre, pandemi sırasında yıl sonunda düşen bilet gelirleri 7,5 milyar kron olacak.

Kısa süre önce, bilet gelirlerinin keskin bir şekilde azalmasının ardından, Uppsala'daki Nobina ön kapıları açmak ve bunun yerine sürücüyü korumak için pleksiglas takmak istedi. İsveç Çalışma Ortamı Kurumu çözümü kabul etmedi. Yetkili, sözde bariyer korumasının sürücüyü enfekte olmaktan yeterince korumadığını belirtti.

Editör: İsveç Gündemi