Aynı zamanda gençler arasında enfeksiyon hızla artıyor.

Şimdi hükümet okulları korumadığı için eleştiriliyor.

İsveç Öğretmenler Sendikası başkanı Johanna Jaara Åstrand, Bu çok büyük bir oyun çünkü daha fazla öğretmen ve öğrencinin hastalanma riski çok açık dedi.

Enfeksiyonun yayılması artmaya devam ediyor ve artık çocuklar ve gençler arasında bile yüksek.

Aftonbladet, İsveç Çalışma Ortamı Otoritesinin korona ile ilgili ciddi olayların raporlarını ne inceledi.

Okul öncesi ve ilkokul öğrencilerinin neredeyse onda dokuzu olmak üzere toplam 7.163 kişi raporda yer alıyor.

Aynı dönemde sağlık sektöründen de 4.400 rapor geldi.

Raporlar, diğer şeylerin yanı sıra, okul personelinin, özellikle de genç yaştakilerin mesafesini koruyamadığını açıklıyor.

Johanna Jaara Åstrand , işverenlerin bulaşı azaltmak için gerekli ortamı sağlamak için önlemleri almadıklarını bildiğimiz için beni hiç şaşırtmıyor dedi.

Bugün hem hükümeti hem de Halk Sağlığı Kurumu'nu eleştiriyor.

"Okulları açık tutmanın en etkili yolu öğretim kadrosunu aşılamaktır. Bu, diğer birçok ülkenin zaten çıkardığı bir sonuçtur. Ancak İsveç Halk Sağlığı Kurumu, aşılamayı geciktireceği için öğretmenlere öncelik verilmemesi konusunda kararlı" ifadeleri kullandı.

Jaara Åstrand şöyle devam ediyor:

"Şu anda gördüğümüz şey çok rahatsız edici ve büyük olasılıkla okul binalarında Halk Sağlığı Kurumu'nun tavsiyelerine uymanın mümkün olmadığı gerçeğinin bir sonucudur. Hükümet sorumluluğu müdürlere atıyor. 1 milyar kron aldılar, ancak şu ana kadar paranın sosyal mesafeyi sağlamak için büyük ölçüde kullanıldığını görmedik" dedi.

Şu an gördüğümüz şey çok endişe verici

Okul personeline öncelik verilmemelidir

Eğitim Bakanı Anna Ekström, hükümetin geçen hafta, okul müdürlerinin okulları enfeksiyondan korumak için daha fazla çaba gösterebilmeleri için yıl içinde eklenen bütçeye ek olarak 250 milyon kron daha sunduğuna dikkat çekiyor.

"Hükümet ayrıca, lise ve lisedeki öğrencilerin eğitimlerinin bir bölümünü uzaktan yürütebilmeleri için okulun yönetmeliğini de değiştirdi. Şu anda üçüncü bir enfeksiyon dalgasının içindeyken aynı zamanda baharın ve bize gelen aşının durumunu gördüğümüzde, okul müdürlerinin okulları enfeksiyondan korumak için fazladan bir çaba sarf etmesi çok önemlidir" diyor.

Öğretmenlerin aşılama için öncelikli bir grup olması gerektiğini düşünüyor musunuz sorusu üzerine:

Eğitim bakanı: "Şu anda en önemli şey, mümkün olduğu kadar çoğunun ve olabildiğince kolay bir şekilde aşılanmasıdır. Hükümet bu nedenle İsveç'e daha fazla aşı ulaştırmak için aktif olarak çalışıyor. Sırada kimin ilk sırada yer alması gerektiğine dair çok ayrıntılı bir düzenleme lojistiği zorlaştıracak ve aşılamayı geciktirecektir ve İsveç Halk Sağlığı Kurumu okuldaki personele öncelik verilmesi gerektiğine karar vermedi" yanıtı verdi.

Okulda gittikçe gerginleşen durumla ilgili alarmlar, ülkenin büyük bölgelerinden geliyor.

13 Nisan tarihli bir raporda, ülkenin il idare kurulları, okullarda personel ve öğrenciler arasında enfeksiyonun "gözle görülür şekilde arttığını" yazdı.

Rapor, hastalık izni risklerinin daha kötü çalışma sonuçlarına yol açtığı ve sosyal açıdan önemli personelin hasta çocuklara bakmak için evde kalması gerektiği konusunda uyardı.

İsveç Halk Sağlığı Dairesi geçen hafta yaptığı açıklamada, gençler arasında salgınları önlemek için enfeksiyon izleme yönergelerinin artık değiştirildiğini duyurdu.
Semptomsuz, ancak COVID-19'u olan birine yakın olan öğrencilerin test edilmesi tavsiye edildi.

Halk Sağlığı Ajansı bölüm başkanı Britta Björkholm, "Bu, tabii ki bölgelerde devam eden bir geliştirme çalışmasıdır ve umarız yakın gelecekte uygulamaya konulacaktır" dedi.

Ancak geçen yılın sonunda, Halk Sağlığı Kurumu'nun kendi rakamları okulda endişe verici bir dağılım gösterdi.

Halkın bulunduğu ortamlardaki salgınlara ilişkin istatistikler, ikinci dalga sırasında ilkokulda keskin bir artış gösterdi.

50. haftaya kadar salgın risk ortamlarını bildiren İsveç Halk Sağlığı Kurumu daha sonra bunu bildirmeyi bıraktı.

FoHM'nin basın departmanına göre, enfeksiyonun topluma yayılmasının artması, insanların nerede enfekte olduğunu belirlemeyi zorlaştırdı.

"Müdürler kendilerini güçsüz hissediyor"

İsveç Çalışma Ortamı Kurumu, enfeksiyonun yayılmasına odaklanarak yakın zamanda okullarda bir teftiş başlattı.

"Çalışanların veya öğrencilerin okul operasyonlarında enfeksiyona maruz kaldığına dair çok sayıda rapor aldık. Bunlar, birçoğunun hala yerinde olduğu ve enfeksiyon riskinin ortaya çıktığı faaliyetlerdir. O zaman işverenler, iyi önlemler almak için önleyici olarak çalışmalıdır" diyen İsveç Çalışma Ortamı Kurumu bölüm yöneticisi Ulrika Scholander, bazılarının çok iyi çalıştığını, bazılarının ise yeterli önlem almamış olabileceğini görebiliyoruz ifadeleri kullandı.

Enfeksiyona dayanıklı bir işi yürütmek için kaynaklara sahip olmadığını düşünen müdürleri ve okul yöneticileri, iş ortamının sorumluluğunu yönetimde artırmak için çağrıda bulunuldu. 

"Müdür olarak olanların eyleme geçmek için neler yapabilecekleri konusunda kendilerini güçsüz hissettikleri izlenimi ediniyoruz. İhtiyaç duyacakları tüm araçlara sahip olmayabilirler" denildi.

Editör: İsveç Gündemi