Eğitim bakanının "İsveç okulları kapalı olabilir, ancak şu anda değil" yaklaşımına öfkelenen sendikalar sağlık bakanına tepki gösterdi.

Eğitim Bakanı Anna Ekström'ün mesajı, ülkenin müdürlerinin sorumluluğundan geçtiğini düşünen öğretmen birliğini üzdü.

Öğretmenler Birliği Başkanı Johanna Jaara Åstrand, "bu olağanüstü durumda belirsizlik ihtiyacını hafife alıyor" dedi.

İsveç'te şu anda devlet okulu kapanması yok. Ancak, birinin kapanması gerektiğini düşünen okullar, müdür, belediye veya bağımsız bir aktörün kararıyla bunu yapabilmelidir.

Dün gece Eğitim Bakanı Anna Ekström'ün mesajı buydu.

Belirsizlik için çağrılar

Bakanın mesajı, uygulanabilir olan tüm okullar için açık yönergeler görmek isteyen öğretmen birliğini üzdü.

Öğretmenler Sendikasından Johanna Jaara Åstrand, hükümetin kararı okulların tamamen farklı yorumlar yapabileceği gri bir bölge için açılıyor.

"İsveçli öğretmenler ve müdürler, gelecekte ne olacağı konusunda devletten net bilgi istiyorlar. Biz enfeksiyon kontrol uzmanı değiliz ve bu tür kararlar vermek zorunda değiliz" dedi.

"Anna Ekström bu olağanüstü durumda belirsizlik ihtiyacını hafife alıyor. Okullardan kimin sorumlu olduğu ve ne zaman kapatılması gerektiği konusunda net olmayan tepkilere bakıyoruz" tepkiler çok fazla denildi.

Belirsizlik endişe yaratır

Jaara Åstrand, Halk Sağlığı Kurumu gibi uzman makamların kararlarının temelini oluşturması gerektiği görüşündedir. Ancak Ekström'ün durumla ilgili açıklamasını sorguluyor.

"Sanırım tüm öğretmenler enfekte olursa nelerin geçerli olduğu ya da bir çok hasta insanın bulunduğu bir okulda yaygın bir yayılma olduğunda ve bugünkü durumda, müdürlerin nerede olduğu için geçerli olan durumlarda bilmek isteyen endişeli ebeveynler tarafından çağrıldı."

Farklı müdürlerin okullar coğrafi olarak birbirine yakın olsalar bile tamamen farklı değerlendirmeler yapabildiklerini, sürdürülemez olduğunu düşünüyor.

Ebeveynler çocuklarının sağlığı için haklı olarak bilgi istiyor. Ancak biz sağlık uzmanı değiliz bu konuda gerekli bilgileri vermeye yetkimiz ve bilgimiz yok diyerek:

"Böyle bir durumda hizmet edemediğimiz için belirsizlik ve endişe oluyor" yorumunda bulundu.

Öğretmenler Ulusal Federasyonu başkanı Åsa Fahlén, bir okulun kapatılıp kapatılmayacağının temelini oluşturan halk sağlığı yetkililerinin değerlendirmeleri olması gerektiğini düşünüyor.

İsveç okulunun, devlet değil, ilke olan belediyeler ve bağımsız okullar olması için bölünmesi, durumu daha da zorlaştırdığını düşünüyor.

"Şu anda bir devlet okulumuz olsaydı çok iyi olurdu, tamamen farklı fırsatlar sunuyor."

Fahlén, korona virüsünün bir sonucu olarak öğretiminin bir kısmını kaçıran öğrencilerle, gelecekte ne olacağı konusunda endişe duyuyor.

Hafta sonları okulun hem çocuklar hem de öğretmenleri için sorun yaratabileceğini söylüyor.

"Kolay değil. Bunu kontrol etmek önemlidir" ifadeleri kullandı.

Editör: İsveç Gündemi