Yayınlanan verilere göre, nüfus geçen yılın aynı dönemine göre 0.7 oranında arttı.

İsveç'te hem kadınlar hem de erkekler için ortalama yaşam beklentisi uzun süredir istikrarlı bir şekilde arttı. 2020'de, ölüm sebebi covid-19 olan birçok ölüm nedeniyle ortalama yaşam beklentisi olağandışı bir şekilde azaldı. 2021'de bir önceki yıla göre yaklaşık 6.000 daha az insan öldü ve ortalama yaşam süresi kadınlar için 0,53 yıl ve erkekler için 0,61 yıl arttı. Böylece ortalama yaşam beklentisi, korona pandemisinden öncekiyle aynı seviyeye geri döndü.

Sağlıklı yaşama önem veren ve genellikle spor yapma kültürüne sahip olan İsveç toplumu daha uzun ve sağlıklı yaşama modeli her geçen gün gelişiyor.

Pandemi sürecinde ölümlerin artması dışında normal zamanlarda daha uzun yaşayan bir toplum olduğu verilerle çok açık bir şekilde ortaya çıkıyor.

İsveç'te iş dünyası sürekli hareketli ve çalışma imkanları da oldukça fazla. Ancak pandemi, Rusya - Ukrayna savaşı ve küresel enflasyon baskıları İsveç'te de etkili oldu.

SCB'nin Haziran 2022 verilerine göre İsveç'teki işsizlik oranı yüzde 7.6 olarak görülüyor (mevsimlik işçilerden arındırılmış)

Yine Haziran 2022 tarihinde güncellenen enflasyon verilerine göre son yılların en yüksek seviyesine çıkan enflasyon ülkede yüzde 8.5 olarak kayıtlara geçti.

Ülkede Tüketici Fiyat Endeksi yükselmeye devam ediyor. Haziran 2022 verilerine göre endeks yüzde 370,92'e ulaştı. Bu İsveç için tarihin en yüksek seviyesi gibi görülüyor. 

GSYİH hacim değişimi verileri (mevsimlikten arındırılmış) ise 1. çeyrek verilerine göre yüzde -0.8 olarak kayıtlara geçti. 

Hanehalkı kredilerinin büyüme oranına bakıldığında ise vatandaşın kredi borcunun arttığı görülüyor. SCB Haziran 2022 verilerine göre Hanehalkı kredilerinin büyüme oranı yüzde 6,2'ye yükseldi.

Son zamanlarda ekonomik bozulmalara rağmen İsveç AB ülkeleri arasında ekonomi ve istihdam açısından hala en iyi ülkeler sıralamasında önemli bir yere sahip. Üretici gücü, teknoloji alt yapısı ve küresel iş ağı ile gelecekte daha büyük bir ekonomi olması bekleniyor.

Editör: İsveç Gündemi