NATO'dan yapılan açıklamada, NATO üyesi ülkeler ABD, İngiltere, Kanada, Almanya, Fransa, Türkiye, Hollanda, Norveç, İspanya, Polonya'nın yanı sıra ittifaka üye olmayan İsveç, Finlandiya ve İsviçre'nin de 12 gün sürecek tatbikata katılacağı belirtildi. NATO tarafından Dynamic Mongoose (Dinamik Firavun Faresi) adı verilen tatbikatta toplam 5 bin asker ve 100 savaş uçağının yer alacağı açıklandı. Tatbikatın ana temasının denizaltılardan gelebilecek tehditlerin önlenmesine yönelik çalışmalar olacağı bildirildi.
 
Finlandiya Hava Kuvvetleri, tatbikata 16 F-18 Hornet savaş uçağı ile katılacak.
 
İlk defa bir NATO tatbikatına katılacak olan İsveç'in de 16 İsveç yapımı JAS-39 Gripen model savaş uçağını tatbikata göndereceği belirtildi.
 
Son aylarda özellikle İsveç ile Finlandiya kara sularında tespit edilen ve Rusya'ya ait denizaltılar olabileceğine dair şüpheler uyandıran cisimlerin ardı ardına görülmesi, Kuzey Denizi'nde yapılacak olan bu tatbikata farklı anlamlarda yüklüyor. Özellikle uluslararası camiadaki bazı kesimler tatbikatın Arktik bölgesinde Rusya'ya karşı bir meydan okuma anlamı taşıdığını belirtiyor.
Editör: İsveç Gündemi