Genel olarak hükümetin attığı adımlar konusunda çok fazla farklılık göze çarpmasa da diğer parti liderlerinin test sayısının azlığı ve yaşlılıların korunamadığı yönünde eleştiriler yapıldı.

İşte o ayrıntılar:

İsveç Ilımlı (Moderat) parti lideri Ulf Kristersson, parlameto, toplantısından sonra gazetecilere değerlendirmede bulundu.

Kristersson, İsveç'in test sayısının çok az olduğunu ve biran önce test sayısını artırarak salgınla ilgili daha etkin bir tablo ortaya koyması gerektiğini savunarak bu konuda yetkililerin üstüne düşeni yapması gerektiğini belirtti.

Diğer ülkelere göre İsveç'te test sayılarının çok düşük olduğunu, bu konuda sınıfta kalındığını belirten Kristersson, "test yapmazsanız virüsün olup olmadığını bilemezsiniz" diyerek bu çağrıyı üst üste beşinci kezdir yapıyorum ifadeleri kullandı.

Ilımlı Parti lideri Ulf Kristersson, Hiçbir ülke doğru yaptığınızı söyleyemiyor veya bunun daha iyi olup olmadığını bildiğini sanmıyorum. Bunu zamanla anlayacağız ancak daha fazla test yapmak gerektiğine inandığını belirtti.

Can güvenliği ve aynı zamanda ekonomiyi canlı tutmak son derece önemlidir diyen Kristersson, sağlık ve ekonominin birbiriyle bağlantılı olduğunun altını çizdi.

Sol Parti (Vänsterpartiet) parti lideri Jonas Sjöstedt, parti liderlerinin korona salgınını tartıştığı meclis toplantısının ardından yaptığı değerlendirmede:

En büyük endişe hala yaşlı bakım evlerindeki durumdur. Yaşlı bakım evleri hizmetinde kötü bir kontrol olduğunu, yapılacak daha çok şey olmalı yorumunda bulunarak,  yapabileceğiniz en önemli şey, geçici personelin geçici olarak istihdam edilmesi ve tedbirlerin artırılması ifadeleri kullandı.

Hükümetin yaşlı bakımı için belediyelere bütçesi o kadar yetersiz ki bu durum gelecek yıl sağlık hizmetlerinde kesintiler anlamına geliyor dedi.

Jonas Sjöstedt "Hükümetler diğer ülkelerde büyük kararlar aldı, bunun burada da olması gerektiği soruldu mu?"

Sjöstedt, "Enfeksiyon kontrolü ve sağlık söz konusu olduğunda, kararlar bilim ve enfeksiyon koruma uzmanlarına dayanmalıdır. Bunu bilim üzerine inşa ettiğimizi söylemek güçtür" dedi.

Hıristiyan Demokratlar parti lideri Ebba Busch, parti liderinin korona salgını hakkında görüştüğü meclis toplantısından sonra değerlendirme de bulundu.

Doğrudan bir mesaj yok, ancak başbakan ve hükümet adına diyalog açısından iyi olduğunu düşünüyorum. 

Busch, "Siyasetten bu durumu nasıl ele almamız gerektiği söylenmeli.

İsveç korona stratejisine güveniyor musunuz? Sorusuna:

"Bu, risk gruplarını koruma stratejisi ve toplumu serbest bırakma stratejisi gibi politik kararlar meselesidir, ilke olarak iyi gerekçelendirilmiştir. Risk gruplarının nasıl korunacağına dair siyasi bir karardır."

Hastalık nedeniyle sağlıkta yüksek bir sıkıntı var. Endişe verici sinyaller var dedi.

Yaşlı bakım evlerindeki virüs salgınıyla ilgili hükümetin sorumluluğunu ve hatasını işaret eden Busch, Halk sağlığı otoritesi ve hükümet, yaşlıları koruyamadığımızı söyledi."

Busch "Stockholm yetkililerin önerilerini takip etti, ancak ziyaretleri yasaklayan karar salgının yayılmasından sonra alındı. Aslında ziyaretlere getirilen yasağın en az 12 gün önce olması gerekiyordu. Burada bir gecikme olması tartışılabilir ama karardan sonra da yeterlilik noktasında düzgün bir şey yapılmamıştır" şeklinde yorumladı.

Editör: İsveç Gündemi