Başbakan Stefan Löfven, normalleşme ve kısıtlamalarla ilgili açıklamalarda bulundu.

İhtiyatlı bir yaklaşım sergileyen İsveç, bazı kısıtlamaları 1 Haziran'a kadar uzattığını duyurdu.

İsveç'in normalleşme planı şöyle:

Başbakan Stefan Löfven, Çarşamba günkü basın toplantısında , enfeksiyonun yayılmasının İsveç'te hala yaygın olduğunu ve henüz rahatlama zamanının olmadığını söyledi. Mesih'in yaklaşan yükseliş haftasının da bu yıl en yakın çevrede kutlanması gerektiğini vurguladı.

"Bu krizden ancak birlikte kurtulabiliriz" diyen Löfven, şu anda ulusal düzeyde bir azalma görebiliyor olsak da, enfeksiyonun yayılmasının yüksek bir düzeyde kaldığını belirtti.

Daha önce, değerlendirme, diğerlerinin yanı sıra, kültür ve spor etkinliklerindeki izleyiciler için rahatlamanın 17 Mayıs'ta yürürlüğe girebileceğiydi.

Ancak bugün o noktada değiliz diyen Stefan Löfven, salgın durumu buna izin vermiyor yorumu yaptı.

Hükümet bu nedenle kısıtlamaları gevşetmeyi 1 Haziran'a kadar erteledi.

Bu 1 Haziran'dan sonra geçerli olacak kurallar:

Restoranlar 22:30'a kadar açık olabilir. 

Aynı masada en fazla dört kişi olma kuralı devam edecek. 

Saat 22: 00'den sonra alkol servisi yapılamaz.

Pazarlar ve eğlence parkları yeniden açılabilir.

Maçlar ve yarışmalar açık havada yapılabilir.

Seyirci tavanı yükseltilir. Açık hava etkinliklerinde koltuk varsa 500 kişi, aksi takdirde maksimum 100 kişi olabilecek. 

Egzersiz yarışları için maksimum 150 kişi önerilmektedir. İç mekanlarda hala maksimum 8 kişi geçerlidir, ancak koltuk varsa 50 kişiye izin verilebilir.

Çocuklara yönelik kamp faaliyetlerine bir dereceye kadar izin verilmektedir.

İç ve dış mekanlarda kupa etkinlikleri çocuklar için açıktır.

"Bu bir ilk adım. Şimdi listelediklerim 1 Haziran'da değişecek" diyen İsveç Halk Sağlığı Dairesi Genel Müdürü Johan Carlson, geriye kalan her şeyin mevcut şekilde devam edeceğini vurguladı.

Enfeksiyon durumu yeniden değişirse duruma göre adımlat atılır.

Johan Carlson alınan gevşeme kararları "Bir felaket meydana gelirse, tamamen beklenmedik bir şekilde ortaya çıkan bir şey olursa, değişmeyi mümkün kılmayan hiçbir şey yoktur" ifadeleri kullanarak, gerekirse daha sert tedbirler alınabileceğini vurguladı.

Restoranlar ile ilgili karar önümüzdeki hafta verilecek. Zaten danışma için gönderildi, açıklığa kavuşturuyor.

Yeni normal

Birkaç hafta önce hükümet, İsveç Halk Sağlığı Dairesini İsveç'in ne zaman ve nasıl daha normal bir duruma dönmesi gerektiğine dair net göstergeler üretmesi için görevlendirdi.

Hükümete sunduğu bir raporda, otorite, enfeksiyonun yayılması, gelişimdeki istikrar, sağlık bakımı üzerindeki yük ve aşı kapsamı temelinde değerlendirilen üç seviyeye bölünmeyi önerdi.

Her adımda hangi kısıtlamaların kaldırılabileceği önerilmektedir. Buna ek olarak, İsveç Halk Sağlığı Kurumu enfeksiyonun yayılması üzerindeki etkilerine bağlı olarak çeşitli kısıtlamalar arasında öncelik vermelidir.

Johan Carlson, en düşük enfeksiyon yayılımıyla 1. seviyeye ulaşıldığında, yerel salgın riski devam ediyor dedi.

Ayrıca, herkesin aşı garantisi almasının önemli olduğunu ve üçüncü bir yeniden doldurma dozunun ne zaman verilmesi gerektiğine de baktıklarını söyledi.

"Bu kararlardan önce, diğer yetkililerle ve bunların coğrafi bölgelerinde enfeksiyon kontrolünden sorumlu bölgelerle geniş istişarelerde bulunduk" dedi.

Johan Carlson, enfeksiyonun yayılmasındaki bölgesel farkların hala büyük olduğunu ve düzenlemelerde yapılan değişikliklerin 1 Haziran'a kadar yürürlüğe girmemesinin bir nedeni olduğunu söylüyor.

"O zaman yürürlüğe giren tedbirler, enfeksiyonun yayılmasında artışa yol açmayacağına inandığımız, bunun yerine daha uzun bir süre dayanmamızı daha da artırmak için var olan kurallar ve tavsiyeler paketini dengeleyeceklerdir."

Eylül ayında normalleşme genişletilecek

"Değerlendirme, enfeksiyonun yayılmasının 15 Eylül'de daha düşük bir seviyeye inebileceği yönündedir" ifadeleri kullanan Johan Carlson hem ve Stefan Löfven bu tarihten bahsediyor.

İsveç Halk Sağlığı Kurumu açılış planında en düşük seviyeye ulaşabileceğimizi tahmin ettiği zamandır.

Carlson, "Seviyelere ulaşmış olmamız, her şeyin aynı anda tıklanabileceği anlamına gelmiyor" diyerek sürecin kademeli işletildiğini vurguladı.

Ancak en son hangi kısıtlamaların ortadan kalkabileceğini açıklamadı.

"Bireysel olarak göremezsiniz, ölçülerin ve insanların nasıl hareket ettiklerinin, bütüne nasıl katkıda bulunduğunun bir kombinasyonudur. Kısıtlamaları kademeli olarak kaldırmak güvenli olacaktır" dedi.

Editör: İsveç Gündemi