İsveç İslam Milli Görüş Teşkilatı (IGMG), İsveç basınında son günlerde teşkilatlarının,'' Faşist ve ve radikal İslamcı'' gibi göstermesini kınadı.

IGMG İsveç Bölge Başkanı Yavuz Selim Çelik, yayınladığı bir basın açıklamasında “Bizi nefretle aynı bağlama sıkıştırmaya çalışan art niyet sahiplerinin ithamlarını reddediyoruz.” şeklinde değerlendirdi.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Kurumumuza yöneltilen asılsız ithamları kararlılıkla reddediyoruz. Avrupa’nın birçok ülkesinde aktif olan, büyük bir Müslüman kitleyi temsil eden bir oluşum olarak ırkçılık, ayrımcılık ve ötekileştirmeyle mücadelemizin görmezden gelinmesi bizleri derinden yaralamaktadır. Bizim saflarımızda nefrete asla yer yoktur. Tam aksine ırkçılığın her türlü çeşidini reddettiğimizi ayrıca ifade etmek zorunda kalmayı bile bir utanç vesilesi olarak görüyoruz.
Antisemitizm, Ermeni düşmanlığı, Romanlara karşı duyulan nefret gibi kime yöneltildiği fark etmeksizin bir bütün olarak 'insan' düşmanlığının tarihte ne tarz felaketlere yol açtığı ortadayken İsveç’te yaşayan biz Müslümanların bu tarz bir nefretten beslendiğini iddia etmek hem yanlış hem de tehlikeli bir suçlamadır. 
Müslüman sivil toplum kuruluşlarının genelleyici bir şekilde 'radikal İslamcı' ya da 'faşist' olarak adlandırılması İsveç’teki toplumsal birlikteliğimize sadece zarar verecek; eğitim, ekonomi ve toplumsal alanda değerli katkılar yapan Müslümanların katılımını olumsuz yönde etkileyecektir. İsveç’te kendisi de azınlık konumunda bulunan bir dinin mensupları olarak diğer azınlıklarla saygı ve diyalog çerçevesinde sürdürdüğümüz ilişkimizin bu tarz karalamalarla lekelenmesine asla müsaade etmeyeceğimizi kamuoyuna arz ederiz.”

Hafta başında İsveç Şehircilik ve İskan Bakanı Mehmet Kaplan 3 Ekim 2014'ten bu yana sürdürdüğü bakanlık görevinden istifa ettiğini açıklamıştı.
İsveç medyasında son günlerde, Kaplan'ın yanı sıra Türk sivil toplum kuruluşlarına (STK) ağır suçlamalar yapılıyordu.
Devlet televizyonu SVT ve ülkenin önde gelen gazeteleri Aftonbladet ve Expressen dahil olmak üzere İsveç medyasının önemli yayın organları Kaplan'ın, IGMG tarafından düzenlenen "Maide-i Kur'an" etkinliğindeki fotoğrafı da "Kaplan radikal İslamcıların programında" başlığıyla okurlara yansıtılmıştı.

Milli Görüş Teşkilatının İsveççe açıklaması:

”Vi tar avstånd från de hemska anklagelserna.” Ordförande för Riskförbundet Svensk Islamisk Samling, Yavuz Selim Celik har gjort ett uttalande angående påståenden som har uttryckts i svensk media och allmän opinion. ”Vi tar bestämt avstånd från de ogrundade anklagelserna som riktats mot vår organisation” säger Celik och utvecklar nedan: ”Vi är en stor organisation som är aktiv i många Europeiska länder, vi representerar en stor samling muslimer och är djupt sårade över att vår kamp mot rasism, diskriminering och marginalisering osynliggörs. Det finns absolut ingen plats för hat i vår gemenskap. Tvärtom känner vi att det är skamligt att ens behöva förtydliga att vi tar avstånd från alla sorts diskriminering och rasism. Det är uppenbart vilka katastrofala följder hat har haft mot "mänskligheten" i historien, oavsett om det rör sig om antisemitism, förakt mot armenier eller hat mot romer. Att försöka förknippa och anklaga oss muslimer i Sverige för att hysa den här typen av hat är en felaktig men också en farlig handling. Att genom generalisering utmåla civila muslimska samhällsorganisationer som "extrema islamister", "antisemiter" eller "fascister" kan enbart skada den svenska gemenskapen och kommer att ha negativt påverkan på muslimers deltagande inom politik, utbildning, ekonomi och i andra sociala sammanhang. Vi som tillhör en minoritetsreligion i Sverige försöker att inom ramen för respekt och dialog nå ut till andra minoriteter och vi vill därför meddela allmänheten att vi absolut inte tänker tillåta dessa påståenden befläcka våra etablerade relationer.”

Editör: İsveç Gündemi