Darbe girişiminin yaşandığı gün, Ankara ve İstanbul’daki şiddet görüntülerini kullanan İsveç medya organları, daha sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve hükümetin darbeyi "otoriterleşmek için kullanacağını" ileri sürdü.

İsveç medyasının, insanların tanklar tarafından ezilmesini ve TBMM'nin bombalanmasını görmemeyi tercih ettiği gözlendi.
İsveç'in en büyük iki gazetesi Aftonbaldet ve Expressen, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın darbe girişiminin yaşandığı gece, İstanbul Havalimanın'da canlı yayında konuştuğu sırada, flaş olarak, ''Erdoğan Almanya'dan sığınma istedi." ve "Erdoğan'ın uçağı Almanya'ya gidiyor'' şeklinde okuyucularına yalan haber servis ettiği, daha sonra, linklerinin internet sitelerinden kaldırıldığı gözlendi.

- Norveç'te darbeyi protesto etmek isteyenlere 4 gün izin verilmedi

Bu arada,  Norveç'te darbeyi protesto etmek isteyen vatandaşlara, polis yetkilileri, 4 gün protesto izini vermedi. Polisin bu tutumu Norveç'teki Türkiye kökenli STK'lar tarafından büyük eleştiri alırken, polis gösteri iznini sadece Türkiye'nin Oslo Büyükelçiliği önünde 1 saat süreyle izin verdi. 

İsveç İslam Federasyonu Başkanı Khan darbe girişimini kınadı

İsveç İslam Gençlik Federasyonu Başkanı Yasri Shamsudin Khan, Türkiye'deki darbe girişimini kınarken, Türk milletinin tarih yazdığını söyledi.

Federasyon Başkanı Khan, Türkiye'nin yıllardır demokrasi ve hukukun üstünlüğünün hakim olduğu bir ülke olduğunu ve böyle bir ülkede darbe yapmaya kalmanın aptallık olduğunu söyledi.

Türk milleti bütün siyasi partilerin taraftarlarıyla tarih yazdığını söyleyen Khan, "Millet sokağa çıkarak demokrasiye ve sivil yönetime sahip çıktı. Hepsini yürekten kutluyorum'' diye konuştu.

Khan, Batının tutumunu eleştirirken, Mısır'da seçilmiş hükümete yapılan darbeye sessiz kalındığı gibi, Türkiye'ye karşı da aynı tavrın sergilenmeye başlandığını kaydetti. Darbeci askerlerin sivil halkı öldürmesi İsveç ve batı medyasında fazla önemsenmediğini söyleyen Khan, Türkiye'nin, Suriye'ye veya Mısır'a çevrilmek istenmesine halkın izin vermediğini ifade etti.

Orhan Karan/Atila Altuntaş
Editör: İsveç Gündemi