30'lu yaşlardaki zanlının lehim tabancasıyla erkek çocukları sünnet etmesi İsveç'in gündemine oturdu.

Birçok medya kuruluşu, yargıya taşınan olayı yakından takip ediyor.

Doktorlar duydukları karşısında şok olurken, olaya dair yaşanan komplikasyonlar sonucunda çocukları kontrol eden doktor: "Çok kızgınım" ifadeleri kullandı.

Olayın anlaşılması üzerine, 30'lu yaşlarındaki adam, dokuz erkek çocuğu sünnet ettiği için gözaltına alındı.

Prosedürler, sünnetin bir dükkandan alınan lehimleme makinesi ile gerçekleştirildiğini söyledi.

Çocuklardan ikisi hakkında bir doktor, "İkisi de o kadar acı çekiyordu ki yürüyemiyorlardı" dedi.

Hela Hälsingland, birkaç hafta önce, Gävle ve Söderhamn'da dokuz küçük çocuğu sünnet eden bir adama karşı duruşmanın başladığını yazdı.

Soruşturma Mayıs 2018'de başladı. Söderhamn'daki bir eczanede çalışan kadın, bir erkeğin aynı akşam iki kez fazla miktarda yara temizleyici, anestezik, bakterisit merhem ve kompres almak için geldiğini kaydetti.

Kadın ürünlerin ne için kullanılacağını sordu. Şüpheli karnına "kesik izleri" olduğunu söyleyerek ürünleri aldı.

Eczanede çalışan kadının şüphelenmesiyle olay polise intikal etti.

Doktor: "Çok kızgınım"

Sünneti yapan adam 30'lu yaşlarında ve Gävle'de yaşıyor. Zanlı ağır bedensel zarar ve erkek çocuklarının sünnet edilmesi yasasını ihlal etmekten mahkum edildi.

Eczanedeki gözlemlerden bir hafta sonra iki çocuk, velileri ve sosyal hizmet görevlileri ile birlikte Söderhamn'da acil servise geldi.

Çocukları kabul eden doktor, sorgulama sırasında çocukların çok fazla acı çektiğini ve güçlükle yürüyebildiklerini söylüyor.

"Her iki çocuğun da penisinde kocaman bir yara vardı. Bunun sonucu her iki erkek için de büyük bir acıydı. Bunu hiçbir doktor yapmamıştı. Buna dayalı risk, penisin nekroza girmesi ve ayrıca tüm vücutta sepsis olmasıdır".

Nekroz, tıbbi terimde doku ölümü anlamına geliyor. Sepsis, kan zehirlenmesini içerir ve hayati risklere neden olabilir.

"Bunu yapanlara çok kızgınım. Olanlar çocuğu ölüm tehlikesine sokabilir" diyen doktor, aynı yarayla dört çocuğun daha geldiğini belirtti.

"İznin gerekli olduğunu bilmiyordum"

Sorgulamadaki adamın "lazer makinesi" dediği, ancak birkaç ay önce Gävle'deki Jula mağazasından aldığı bir lehim tabancasına dönüştü.

İşlemleri gerçekleştiren adam, işlemleri ebeveynlerinin ve kendi dini inançlarına göre yaptığını söyleyerek, hiçbir ebeveynin işlemlerden sonra kendisiyle irtibat kurmadığını ve şikayet bildirmediğini belirtti. Ödemeyi nakit olarak veya Swish aracılığıyla 1.500 ila 2.000 kron bazen de daha fazla aldığı belirtiliyor.

"İsveç'te çocuklara sünnet yaptığımı inkar etmiyorum, ancak çocukların istismarını kesinlikle reddediyorum. Bunun için bir iznin gerekli olduğunu, yasadışı olduğunu kesinlikle bilmiyordum" diyerek kendini savundu.

Ruhsatsız doktorlar, iki aydan küçük erkek çocuklara sünnet yapmak için ivo'dan izin başvurusunda bulunabilirler. Ancak bu tür izinler çok nadiren verilir.

Başlangıçta, ilgili tüm ebeveynlerin, prosedürü yasadışı olarak yaptırdıkları için çocuklarını taciz ettiklerinden şüphelenildi. Ancak bu şüpheler reddedildi.

Söderhamn'da bir anaokulundan sorumlu olan bir kişi, şu anda suçlanan adamla ebeveynler arasında bağlantı olduğunu vurguladı.

Savcı Micael Dahlberg gazeteye verdiği demeçte, "Bu kişinin izninin olmadığını bilmiyordu, bu nedenle zanlının prosedürün suç teşkil etmesi için gerekli kastın olduğunu kanıtlamak mümkün değil." dedi.

Editör: İsveç Gündemi