Bu uyarıdan önce “Kuzey Akım 2” boru hattında da dün bir sızıntı olduğu duyurulmuştu.

İsveç Ulusal Denizcilik Kurumu (SMA) Sözcüsü, “Kuzey Akım1 boru hattında biri İsveç münhasır ekonomik bölgesinde, diğeri Danimarka münhasır ekonomik bölgesinde olmak üzere iki sızıntı var ve bunlar birbirlerine çok yakın.” dedi.

Sızıntıların Danimarka’nın kuzeyindeki Bornholm Adası yakınlarında olduğunu belirten sözcü sızıntıya neyin yol açtığı konusunun şu ana kadar belirlenemediğini aktardı.

Gerekli güvenlik önlemlerini aldıklarını kaydeden İsveçli sözcü, “Hiç bir geminin bu bölgeye yaklaşmaması için ilave bir dikkat gösteriyoruz.” dedi.

Danimarka yetkilileri de, pazartesi günü yaptıkları açıklamada Baltık Denizi’ne ulaşması planlanan ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından feshedilen Kuzey Akım2 boru hattında gaz sızıntısını tespit edilmesinden sonra Bornholm Adası’nın güneyindeki 5 deniz mili kadar mesafeye gemilerin yaklaşmaması uyarısında bulunmuştu.

Yine aynı gün ilerleyen saatlerde haziran ayı ortasında yarı kapasiteye inen ve ağustos ayından tamamen kapatılan Kuzey Akım1 boru hattının iki tarafında da basınç düşüşü görüldüğü duyurulmuştu.

Bu arada Norveç gazını Polonya’ya taşıyacak Baltık boru hattının açılışı için salı günü tören düzenlenecek. Bu boru hattı, yılda 10 milyar metreküp doğal gaz taşıma kapasitesine sahip.

Editör: İsveç Gündemi