İsveç Kralı Carl Gustav ve eşi Silvia iki günlük resmi ziyaret için gittiği Litvanya'nın başkenti Vilnius'da, Litvanya başbakanı Algirdas  Butkevicius ve eşi  Janina ile görüştü.
İsveç Kraliyet Ailesi internet sayfasında yer alan habere göre, görüşme sonrası Kral Gustav, son günlerde  Baltık ülkeleri ve Rusya arasında artan gerginliğin diyalogla çözülmesi gerektiği yönünde görüş bildirdi.

Geçen hafta ticari işbirliğini artırmak için Moskova'dan gelen daveti reddeden İsveç Ticaret Bakanı Mikael Damberg'in tutumunu da eleştiren Kral Gustav, İsveç'in daima Rusya ile diyalog çerçevesinde ilişkilerini geliştirmeye çalışması gerektiğinin altını çizdi.

 Son günlerde ki Avrupa'da yaşanan göçmen krizini de değerlendiren kral,  Avrupa devletlerinin daha fazla insiyatif alması gerektiğini belirtti. Kral Gustav, ülkelerini terk etmek zorunda kalan sığınmacıların yaşadığı tramvayı bütün herkesin anlaması gerektiğine işaret ederek, ''Kimse ülkesini yaşadığı yeri isteyerek terk etmez, kendimizi o insanların yerine koyarak, gelen sığınmacılara ona göre davranmamız gerekir'' dedi.

Öte yandan  Rus savaş uçaklarının 2015 yılı mart ve temmuz aylarında,  2 kere, İsveç hava sahasını ihlal ettiği bildirildi. 

Editör: İsveç Gündemi