Başbakan, Sosyal bakanı, İçişler bakanı, Halk Sağlığı Kurumu genel müdürü, sürecin içinde aktif rol alan genel ve yerel yöneticiler. İsveç'te koronavirüs salgınının başladığından bu yana en yoğun günlerden biri yaşanıyor.

Koronavirüsün sağlık hizmetleri üzerindeki yükün hafifletilmesi, tedavi süreci, vakalar ve can kayıpları endişe yaratmaya devam ederken, Halk Sağlığı Kurumu ve yetkililer yeni rakamları açıklayarak birçok konuda bilgi paylaşımında bulundu. İşte o ayrıntılar:

Günlük bilgilendirme toplantısında bugün Halk Sağlığı Kurumu adına, Halk Sağlığı Kurumu bölüm başkanı ve baş hekim Karin Tegmark Wisell konuşma yaptı işte açıklama notları.

Koronavirüsün genel durumu ve küresel boyutuna değinerek konuşmasına başlayan Kari Tegmark Wisell, "Görüntü ezici olmaya devam ediyor."

Dünyada yaklaşık 2.1 milyon vaka ve 145.000 ölüm var.

Doğu Rusya'nın bazı bölgelerinde de artmaya başlıyor.

İsveç'te son 24 saat içinde 676 yeni vaka bildirilmiş ve bugüne kadar yoğun bakımda hasta gören sayımız 1024 kişidir.

Son 24 saatte meydana gelen ölüm vakalarıyla birlikte ülke genelinde can kaybı 1400'e yükseldi.

Burada düşüş eğilimi görüyoruz. Hala ölüm sayıları çok, ancak devam eden bir artış görmüyoruz, aksine bir yavaşlama görüyoruz.

Bugün hükümet tarafından sunulduğu üzere, artan test örnekleri için ulusal strateji hakkında bilgi veren Karin Tegmark Wisell, amacın sağlık, bakım ve kurumsal yaşlı bakım evlerinde test örnekleri ve analiz ihtiyacını sağlamak olduğunu söyledi.

Ama aynı zamanda "bakım ve bakım dışında şüphelenilen vakaları örnekleme kapasitesini artırmak, özellikle toplumun işlevselliği için önemli olan operasyonlarda personelin büyük oranda etkilenmesinden kaynaklanabilecek olumsuz sosyal etkileri azaltmak."

Hedeflerden biri de, covid-19'un toplumdaki yaygınlığını azaltmak ve yaygınlığı hakkında daha net bir ulusal tablo elde etmektir.

Enfeksiyonun yayılmasını önlemek için en küçük semptom durumunda evde olmanız gerekiyor. Bu karar bugünkü stratejimizin, tüm iş ve endüstri için de sonuçları olduğunu biliyoruz.

Önerilere, var olan daha net kontrollere uymamız son derece önemlidir. Buna uymazsak ve normal davranırsak, yine bir artış yapma riskimiz var.

Enfeksiyonu birlikte tedavi önleyebiliriz.

İpuçları olağan olanlardır, ellerinizi yıkayın, evde kalın, mesafeyi koruyun, yaşlı ve risk altında olanları koruyun, vb.

Ulusal Sağlık Kurulu Genel Müdürü Olivia Wigzell:

Gösterilen istatistiklere göre, IVA (yoğun bakım)'daki hasta sayısı son günlerde oldukça sabit kalmıştır.

16 Şubat'ta IVA'da covid-19 olan 528 kişiye bakıldı.

Yaklaşık 300 destek talebi aldık ve birçoğunu ele aldık. Ancak hala kısa vadeli bir bakış açısı var çünkü İsveç'te sıkıntı durumumuz var. 

Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu Genel Müdürü Oliva Wigzell: 

Belediyelerde ve bölgelerde satın alımların başladığına dair daha fazla kanıt almamıza rağmen sıkıntı devam ediyor ifadeleri kullandı.

Sağlık ve Bakım Teftişi Genel Müdürü Sofia Wallström:

Sofia Wallström, zaten fazla olan iş yükünü veya enfeksiyonun yayılmasına katkıda bulunma riskini göz önünde bulundurrak ve buna göre çalışmalar sürdürüp durumu riske atmamak için çalışmaya çalışıyoruz.

Ulusal risk resimleri yapıyoruz ve şu anda sahip olduğumuz bir risk resmini sunacağım.

Geçen ay yaklaşık 1000 risk göstergesi aldık.

Aldığımız bilgilerin yaklaşık yüzde 20'si covid-19 ile ilgilidir.

Bizim için göze çarpan şey, yaşlı bakımındaki risk göstergeleridir. Risklerin yüzde 60'ının ciddi bir yapıda olduğunu tahmin ediyoruz.

IVO bugüne kadar covid-19'dan en çok etkilenen ilçelerde denetleyici çabalar göstermiştir. Ancak IVO, son haftalarda yaşlı bakımında 1.000 gözetim çalışması yapacaklarını söylüyor. Ülkedeki tüm belediyeler denetlenecek.

Çabalar dijital olarak veya telefonla yapılıyor ifadeleri kullanarak dile getiren Sofia Wallström, riskleri azaltmak için üstümüze düşeni yapmalıyız yorumunda bulundu.

İsveç Sosyal Koruma ve Acil Durum Hazırlık Ajansı danışmanı Svante Werger:

Her hafta sosyal olarak önemli işlevler için birleşik bir ulusal durum resmi oluşturuluyor.

Bu haftanın görüntüsü geçen haftaya çok benziyor. Bu, hala bir etki olduğu anlamına gelir. Genel olarak etkinin ılımlı olduğunu söyleyebiliriz.

En yaygın problemler yüksek oranda personellerin işe devamsızlığıdır. Birçok insan işe gitmediği için hasta oldukları veya hasta çocuklara bakmaları gerektiği için sorunun boyutu büyük ölçüde değiştiğini söyledi.

İnsanların hastalandığı ve işe döndüğü bazı mahallelerde azaltılmış etki raporları da vardır.

Genel olarak, ılımlı bir etki var. 

Uzun vadede, koronavirüs pandemisinin uzun ömürlü hale gelmesi durumunda kritik hale gelebilecek ilaç temini esastır.

Bu tür bir güvenlik açığı söz konusu olduğunda bile, hazırlıklı olmanın farklı şekillerde artırılması için önlemler alındığını görüyoruz.

"Anahtar kelimeler hazır olmak ve dayanıklılıktır" ifadeleri kullandı.

SORU CEVAP

Soru: Halk Sağlığı Kurumu, Anders Tegnell'in Norveç medyasındaki sürü bağışıklığının Mayıs ayında Stockholm'de bir gerçeklik olabileceği yönündeki soruya:

Cevap Karin Tegmark Wisell: Bunu kesin olarak söyleyemeyiz ve bu bir tahmindi. 17. haftada yaptığımız şey, antikor üretimine bakmak için ülkenin dört bir yanından kan örnekleri toplamaya başlamak. Sonra rastgele seçilmiş bireylerin bağışıklık sisteminde nasıl göründüğünü analiz etmek için her hafta toplamaya devam edeceğiz" dedi.

Soru: Hangi bölgenin daha çok yardım istediğini söylemek mümkün mü?

Cevap Olivia Wigzell: Örneğin, Sörmland'ın yüklendiğini ve diğer bölgelerden destek aldığını söyleyebiliriz.

Soru: Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu, İsveç Silahlı Kuvvetlerinin üç helikopterle sağlık hizmetlerini güçlendireceğini söyledi doğru mu?.

Cevap Olivia Wigzell: Silahlı Kuvvetlerin kaynakları kuzey İsveç, orta İsveç ve güneybatı İsveç'te bulunacak. Yeni, bugün hastalar için kaynaklar zaten var. Bu sadece bir kaynak ilavesidir.

Soru: IVO'daki Sofia Wallström daha önce, bakım ve bakım için zor bir zamanda "hata aramak" istemediğini söylemişti. Neden olmasın?

Cevap Sofia Wallström: Denetimin öğrenme ve iyileştirme çalışmalarına katkıda bulunduğu zaman en iyi etkiye sahip olduğunu biliyoruz. Sahip olabileceğiniz en tehlikeli şey baskıcı bir kültürdür. Hata yapmaktan korkan personelin daha çok yanlış yaptığını biliyoruz.

Soru: Yaşlı bakım evlerinde enfekte olan ve ölen insanların akrabalarının bir sorumluluk iddiasında bulunduğunu bildirme şansına sahip olduğunu merak ediliyor.

Cevap Sofia Wallström: İşimizdeki tüm olağan kanallar, olağan kurumlar vs. hala orada. Şikayetler, lex Maria, lex Sarah, misyonumuzun temeli olan tüm enstitüler kalırlar ve değişmezler. O zaman her zaman yapmamız gereken bir değerlendirme vardır. İşletmelerden talepte bulunmanın makul olanı nedir? Bu bir evet ya da hayır sorusu değil, ancak geçerli koşullara ve bunlara uymak zorundayız.

Soru: Stockholm'de test edilen 700 kişinin yüzde 2,5'inin korona taşıdığı hastalar hakkında yapılan çalışma konusu.

Cevap Karin Tegmark Wisell: İlk olarak, yaş grupları arasında eşit bir şekilde dağıldığını görebiliyorduk. En küçüğü iki, en büyüğü 86 yaşındaydı. Semptomlar söz konusu olduğunda, bunları örnekleme sırasında değil, aynı zamanda 14 gün önce de topladık.

Görebildiğimiz, gruptaki herkesin olumlu belirtiler bildirmiş olması. Ancak çoğu kişi negatif grupta semptomlar bildirdi.

Soru: Tat ve koku kaybı, gelecekteki çalışmalarda bakmak istediğiniz belirtilerden bazıları mıdır?

Cevap Karin Tegmark Wisell: Muhtemel covid-19 iseniz sadece belirti resmini söyleyemeyiz.

Soru: Yaygın bir enfeksiyon gördüğünüzde, sağlık personelini daha fazla test etmemek, yanlış bir karar değil miydi?

Cevap Karin Tegmark Wisell: Hayır. Strateji hala en küçük semptomlarınız varsa, enfeksiyonun yayılmasını önlemek için evde kalmanız gerektiğini söylüyor.

Soru: Bağışıklık testi, testte oldukça önemli bir sonraki adımdır. Bölüm başkanına göre daha önce yapılması gerektiği kadar önemli değildi bu konuda ne diyorsunuz?

Cevap Karin Tegmark Wisell: Önemli bir oranın bu enfeksiyona girmeden önce daha geniş bir grupta test edilmesi çok önemli değil.

Editör: İsveç Gündemi